WTA z glavnim novim pokroviteljem iz Savdske Arabije

Savdski državni investicijski sklad PIF in Združenje profesionalnih igralk tenisa (WTA) sta v ponedeljek objavila zavezo o “večletnem partnerstvu”. Kot so zapisali na spletni strani WTA, sta se obe strani zavezali h “krepitvi ženskega profesionalnega tenisa, da bi navdihnili več žensk in deklet po svetu, da začnejo igrati tenis.”

Sporazum bo podlaga za krepitev pobude, s katerimi želijo podpirati igralke na vseh ravneh ter krepiti razvoj novih priložnosti za mlade igralke, s čimer bodo zagotovili pomemben zagon naslednji generaciji zvezdnic tenisa, so pri WTA zapisali v izjavi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Novo partnerstvo med WTA in PIF je sledilo nedavni objavi, da bo zaključni turnir WTA v naslednjih treh letih v glavnem mestu Savdske Arabije Rijadu. Na zaključnem turnirju, s katerim tradicionalno označujejo konec sezone turnirjev na najvišji ravni, nastopi osem najboljših igralk in najboljših dvojic sezone.

Denarni sklad letošnjega zaključnega turnirja sezone WTA bo znašal rekordnih 14 milijonov evrov v primerjavi z osmimi milijoni evrov leta 2023.

Gre za podoben sporazum, kot so ga letos že sklenili z moško turnejo ATP. Savdski investitorji bodo postali glavni pokrovitelj WTA.

Sodelovanje združenja WTA in savdskega sklada je izzvalo kar nekaj kritik med igralkami, zdajšnjimi in prejšnjimi.

Najbolj glasni sta bili teniški legendi Martina Navratilova in Chris Evert, ki sta opozorili na kršitve človekovih pravic in neenakopraven odnos žensk v savdski kraljevini.

Prizadevanje konservativne Savdske Arabije, da bi postala športna velesila, je del večjega poskusa ublažitve njene podobe, ugotavlja francoska tiskovna agencija AFP.

Pogoji partnerstva WTA in savdskega sklada niso bili razkriti. Konec februarja so predstavniki serije turnirjev ATP Tour podpisali petletno pogodbo s savdskim skladom Public Investment Fund – PIF.

Ta je odkupil pravice do poimenovanja jakostne lestvice v moškem tenisu, ki poslej v imenu moške lestvice nosi naslov PIF ATP Rankings. Savdski investitorji so prevzeli tudi sponzorstvo za množico turnirjev, vključno s skupnimi turnirji ATP/WTA masters v Indian Wellsu, Miamiju in Madridu, turnirjem WTA 1000 v Pekingu in turnirji ATP 500.