V okoljski projekt Tenis Slovenije vključenih vse več teniških klubov

Tenis Slovenija še naprej širi področje svojih okoljskih točk v okviru strategije ponovne uporabe teniških žogic. Nove lokacije so: TK Celje, TK Radomlje in TK Slovenske Konjice.

V projektu poleg partnerskih klubov sodeluje tudi Zavarovalnica Sava in družba za ravnanje z odpadno embalažo, Slopak. To srčno sodelovanje je prineslo inovativno strategijo ponovne uporabe teniških žogic. Skrb za okolje in trajnostni razvoj sta osrednja cilja Tenis Slovenija, ki se ujemata s poslanstvom podjetja Slopak. V okviru trajnostnega razvoja tenisa je Slopak že v 14-ih teniških klubih namestil zabojnike s posebnimi nalepkami za zbiranje neuporabnih žogic. Jasna Zagrajšek, vodja komuniciranja v Slopaku, izraža ponos nad vključenostjo v projekt za zeleno prihodnost tenisa.

»S ponovno uporabo žogic želimo zmanjšati količino odpadkov, skrbeti za okolje in spodbujati igralce, da po končani igri žogic ne odvržejo v smeti, ampak v predviden zabojnik. Žogice lahko nato vzame kdorkoli, ki jih potrebuje za igro ali kaj podobnega. Klubi lahko te žogice uporabljajo za treninge, tečaje ali jih ponudijo rekreativnim igralcem. Čeprav morda niso več primerne za profesionalne tekme, so še vedno povsem ustrezne za manj zahtevne uporabnike,” je dejala Tea Starc, direktorica marketinga in PR pri Tenis Sloveniji, ob tem pa poudarja pomen skupnega prizadevanja za bolj zeleno prihodnost tenisa: “Projekti, kot je ta, spodbujajo trajnostno ozaveščanje in prispevajo k odgovornejši uporabi naravnih virov. Ponovna uporaba žogic omogoča tudi prihranke, ki jih lahko usmerimo v nadaljnji razvoj trajnostnih praks in inovacij.”

Teniške žogice namreč predstavljajo velik okoljski izziv. Razgradijo se namreč v obdobju približno 4000 let, ob tem pa sproščajo tudi škodljiv metan. Jasna Zagrajšek iz Slopaka opozarja: “Če želimo ustvariti bolj trajnostno prihodnost tenisa, je nujno izvajanje gospodarnih pobud za zbiranje, recikliranje, ponovno uporabo in ozaveščanje javnosti o potrebi po spremembi navad, da se prepreči takojšnje metanje teniških žogic med odpadke. Samo v ZDA konča 125 milijonov uporabljenih teniških žogic na odlagališčih vsako leto. Pomembno je, da se žogic ne meče v smeti, ampak v priročne zabojnike ob igriščih. Razvijanje občutka skupne odgovornosti je ključno.

Več informacij o projektu, vključno s točnimi lokacijami zabojnikov, je na voljo na spletni strani Tenis Slovenije. S skupnimi močmi gradimo čistejšo in bolj trajnostno prihodnost tenisa ter se zavzemamo za odgovorno ravnanje s teniškimi žogicami.