V Mariboru začetek WTT sezone

Tenis Slovenija bo letos s partnerskimi klubi in občinami organizirala kar 27 turnirjev serije WTT. V projekt so vključene tudi Slovenske železnice. Prvi turnir bo od 18. do 24. marca potekal v TK Branik Maribor, denarni sklad pa bo kar 60 tisoč ameriških dolarjev.

 

Turnirji so razporejeni po poteh Slovenskih železnic, prva postaja pa bo Maribor oziroma TK Branik Maribor. “Zelo smo počaščeni in veseli, da smo dobili priložnost za izvedbo turnirja WTTz denarnim skladom 60 tisoč ameriških dolarjev. Turnir je priložnost tudi za naše igralke, da se pomerijo z vrhunskimi igralkami in izboljšajo svojo uvrstitev na svetovni lestvici. TK Branik ima vso potrebno infrastrukturo za izvedbo tako velikega turnirja in prepričan sem, da se bomo pokazali kot dobri gostitelji. Verjamem, da se bodo igralke odlično počutile v našem mestu. Turnir takšnega ranga bo zagotovo pripomogel popularnosti in razvoju tenisa, ne samo v Mariboru, ampak tudi v širši regiji. Zahvala za sodelovanje gre TS, sponzorjem in Mestni občini Maribor,” je rekel direktor TK Branik Maribor Mate Sušac.

Podpornik Tenis Slovenije Slovenske železnice, bo v okviru sodelovanja pri projektu omogočil tekmovalcem brezplačen prevoz med mesti, kjer to ne bo mogoče, pa se bo prevoz tekmovalcev organiziral z medkrajevnimi avtobusi. Na ta način se bodo domačim predvsem pa tujim tekmovalcem stroški prevoza minimizirali. Ob prihodu v Slovenijo se bodo tekmovalci pripeljali do enega izmed mest iz seznama turnirjev, od koder se bodo po zaključku turnirja lahko brezplačno peljali do naslednjega prizorišča. Navedeno bo močno vzpodbudilo zanimanje, prihod, predvsem pa izdatno podaljšalo bivanje tekmovalcev ter njihovih spremljevalcev iz vseh koncev sveta. Opisani način bo omogočal enostavno, racionalno in brezplačno pot med kraji s profesionalnimi teniškimi turnirji. Gre za trajnostno naravnan projekt, ki je že vzbudil naklonjenost mnogih, saj je kot tak usmerjen v zeleno prihodnost in ponuja možnosti za številne družbeno-kulturne, športne, okoljske in turistične učinke. Projekt bo prav tako vzpodbudil dodatne finančne tokove, povezane z nastanitvami in potrošnjo aktivnih ter neaktivnih udeležencev, kakor tudi z začasnimi delovnimi mesti v času priprave in izvedbe turnirjev, dodatnim gostinskim in turističnim povpraševanjem in davčnimi prihodki. Poslovno – finančni model izvedbe profesionalnih teniških turnirjev je zastavljen na način, da Tenis Slovenija skupaj z STO sofinancira 75 % vseh odhodkov za izvedbo profesionalnega turnirja, preostalih 25 % pa občina. Izvajalec dogodka je lokalni klub, ki zagotovi potrebno športno infrastrukturo, tu mislim na igrišča s pripadajočimi prostori in nepogrešljivi strokovni kader za izvedbo, je o inovativnem projektu dejal direktor TS Gregor Krušič.

Rezultati turnirjev ITF WTT so vključeni v lestvici WTA in ATP, kar profesionalcem omogoča napredovanje na elitne turnirje WTA in ATP ter na koncu tudi na turnirje za grand slam. Mednarodna teniška zveza (ITF) za ženske in moške ponuja 1050 turnirjev WTT v 70 državah, na katerih tekmujejo tekmovalci iz 200 držav sveta.

Seznam profesionalnih teniških turnirjev ITF WTT v letu 2024 si lahko ogledate na tej povezavi.