V Kopru že poteka letošnji največji turnir serije WTT v Sloveniji

Po turnirju v Mariboru in Murski Soboti se je v Kopru začel že tretji letošnji ženski turnir serije WTT. Turnir IFS Luka Koper Open ima denarni sklad 60 tisoč ameriških dolarjev, nastopajo pa tudi številne slovenske igralke.

Julija Bogatin, Ervin Hafner, Jasna Softič, Andrej Kraševec in Gregor Krušič na novinarski konferenci. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

V kvalifikacijah je nastopilo 9 domačih igralk, v glavnem turnirju 6, številne pa igrajo tudi v igri dvojic. Turnirji so razporejeni po poteh Slovenskih železnic. Turnir na Obali poteka že tretje leto zapored. Leta 2021 je zmagala Kathinka von Deichmann, lani pa je bila najboljša Aliona Bolsova. Turnir skupaj s Tenis Slovenijo organizira Teniški klub Luka Koper.

“V MO Koper smo veseli, da tudi letos gostimo teniški turnir. Hvala za zaupanje, da ste izbrali Koper. Gre tudi za promocijo našega mesta. Verjamem, da bo naše mesto očaralo vse tiste, ki so prvič v Kopru. Koper je športno mesto. Verjamem, da se bomo pokazali kot dober organizator,” je dejala podžupanja MO Koper Jasna Softić. 

“Turnir je že tretje leto zapored v našem mestu. Naš klub ima dolgo tradicijo organiziranja kakovostnih mednarodnih turnirjev tudi v mlajših kategorijah. S takšnimi turnirji omogočimo slovenskim igralkam in igralcem, da lahko nastopajo pred domačimi gledalci. Naš teniški center je postavljen na strateškem mestu, tako da lahko tudi naključni sprehajalci vidijo, da se nekaj dogaja na teniških igriščih. Pomembna je vsebina in v našem klubu se tega zavedamo. Pomembna pa je seveda tudi infrastruktura. Brez njene nadgradnje takšnih uspehov ne more biti. Veseli smo, da je letos prisotnih toliko Slovenk, manjkata praktično le najboljši Tamara Zidanšek in Kaja Juvan. Nastopila je tudi naša mlada igralka Julija Bogatin. Rad bi se zahvalil Tenis Sloveniji za zaupanje pri dodelitvi organizacije turnirja, Mestni občini Koper, Zavodu za šport Koper, hotelu Grand  Koper, ki nas danes gosti in vsem pokroviteljem, ki so pripomogli k izvedbi turnirja. Upam, da bomo videli slovenski finale, ali pa vsaj eno Slovenko v finalu,” je rekel Ervin Hafner iz TK Luka Koper.

V Kopru letos največji turnir serije WTT v Sloveniji. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

“Rad bi se zahvalil vsem, ki so omogočili ta turnir, omenil jih je že direktor turnirja. Tenis Slovenija se v Kopru vedno dobro počuti, kar pomeni, da so zadovoljni tudi igralci in igralke. Letos bomo v Sloveniji organizirali kar 25 turnirjev serije WTT. Gre za projekt, ki traja že 6 let. Najprej smo ga tri leta postavljali. Andrew Moss iz ITF je bil tudi tu v Kopru, kjer je videl naš potencial. Zadovoljni smo, da so takšne turnirje sprejele tudi občine, saj gre za izjemno turistično priložnost. Ekonomski potencial takšnih turnirjev je zelo pomemben, v mesto pripeljemo med 40 in 60 tisoč evrov. Številne občine so to prepoznale, to velja tudi za MO Koper. V projekt so se letos vključile tudi Slovenske železnice. Poleg takšnih turnirjev pa TS posveča veliko pozornosti mladinskim in članskim reprezentancam. Veliko vlagamo tudi v ta segment,” je dejal direktor Tenis Slovenije Gregor Krušič.

“Ravno v teh dneh mineva leto dni od zgodovinskega uspeha ženske teniške reprezentance, ki je v Kopru premagala Romunijo in se uvrstila na zaključni turnir pokala BJK. Lepo je biti znova v Kopru. Turnir je velika priložnost za slovenske igralke. Mlajše igralke se lahko spoznajo s profesionalnim tenisom. To je dobra osnova za prihodnost. Vesel sem, da MO Koper podpira tenis. Upam, da bo finalu nastopila vsaj ena Slovenka. Navdušen sem, da TS organizira številne turnirje v Sloveniji, saj se s tem zelo zmanjšajo stroški igralcev in igralk, ob tem pa dobijo tudi možnost nastopanja pred domačimi gledalci,” je rekel kapetan Andrej Kraševec.

Foto: Vid Ponikvar / Sportida

V kvalifikacijah je nastopilo kar 9 slovenskih mladih igralk. Med njimi je bila tudi članica TK Luka Koper Julija Bogatin.

“Zahvalila bi se svojem klubu, da sem lahko nastopila na takšnem turnirju. Čeprav mi ni uspelo zmagati, sem se veliko naučila. Moja tekmica je bila premočna, nimam vsak dan možnosti igranja proti takšni igralki. Videla sem, kakšen je ta profesionalni nivo. Res sem zadovoljna, da sem lahko del takšnega turnirja. Prav gotovo je to nek dodaten motiv za prihodnost. Nov zagon, da bom morda tudi sama kdaj igrala na takšnem nivoju,” je o novi izkušnji rekla 17-letna Julija Bogatin.

Vabljeni na teniška igrišča v Športnem parku Bonifika. Tisti, ki se dogodka ne morete udeležiti, pa si lahko najpomembnejše dvoboje ogledate na spletni strani v živo.