V finalu Dubaja nekdanji zmagovalki turnirja v Portorožu

Rusinja Ana Kalinska in Italijanka Jasmine Paolini sta presenetljivi finalistki turnirja serije WTA 1000 v Dubaju z nagradnim skladom 2,98 milijona evrov. Tako Rusinja kot Italijanka, sicer obe nekdanji zmagovalki turnirja WTA v Portorožu pred dvema letoma in pol, bosta lovili prvo lovoriko na tej ravni v karieri.

Rusinja je v polfinalu presenetljivo premagala prvo igralko sveta Poljakinjo Igo Swiantek. Dvaindvajsetletnica iz Varšave je vodila s 4:2 v prvem nizu, potem pa povsem popustila, kar je 25-letna Kalinska izkoristila in po nekaj težavah ob koncu dvoboja slavila največjo zmago v karieri. Rezultat je bil 6:4, 6:4, dvoboj pa je trajal uro in 42 minut.

Kalinska je postala šele druga igralka v zgodovini ženske turneje, ki se je iz kvalifikacij prebila v finale turnirja serije WTA 1000. To je pred tem uspelo le Francozinji Caroline Garcia v Cincinnatiju 2022.

Rusinja pred tem še nikoli ni igrala v finalu turnirjev posameznic. Več izkušenj s tem ima med dvojicami. Eno od treh zmag na WTA-turneji ima tudi v Portorožu leta 2021.

Tri leta starejša Italijanka prav tako nima veliko izkušenj ob koncu turnirjev na najvišji ravni. Igrala bo v petem finalu, prvem na turnirjih WTA 1000. Zadnje tri finalne obračune je izgubila, septembra 2021 pa je slavila doslej edino lovoriko v Portorožu.

V prvem polfinalu je Paolini po natanko dveh urah s 6:2, 7:6 (6) ugnala Romunko Sorano Cirstea. V drugem nizu je ubranila vseh šest žogic za izenačenje tekmice.

Z uvrstitvijo v finale bo Paolini v ponedeljek na lestvici napredovala na najmanj 16. mesto, Kalinska pa do 24. V primeru zmage bi bila Italijanka 14., Rusinja pa 16.

* Dubaj, WTA 1000 (2.979.768 evrov):
– polfinale:
Ana Kalinska (Rus) – Iga Swiatek (Pol/1) 6:4, 6:4;
Jasmine Paolini (Ita) – Sorana Cirstea (Rom) 6:2, 7:6 (6).