Športno-poslovna konferenca v Portorožu privabila visoke in priznane goste

Športno-poslovna konferenca z naslovom Šport spreminja svet v organizaciji Teniške zveze Slovenije je bila uvod za volilno skupščino Evropske teniške zveze, ki bo v Portorožu zbrala 150 delegatov iz 48 držav. Med drugimi so bili gostje Jelena Janković, Rašo Nesterović, Sara Isaković, Borut Pahor in Matjaž Kopitar.

Uvodno besedo sta imela predsednik Mednarodne teniške zveze (Itf) David Haggerty in direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič. Oba sta se strinjala, da je posel podoben tenisu oziroma športu. Oba slonita na istih vrednotah: odkritosti, poštenosti, sprejemanju porazov ter predvsem srčnosti in strasti.

Haggerty je pohvalil delo Teniške zveze Slovenije in čestital slovenskim igralcem za uspehe v preteklem obdobju. “Ste mlada in majhna država, ki že vrsto let dosega vrhunske rezultate. In to ne mislim samo na tenis, imate izjemne športnike v zelo različnih športih. Ste vzor mnogim državam,” je dejal 55-letni Američan.

Zanimivo predstavitev obdelave statističnih podatkov sta imela Miha Mlakar, nekdanji selektor slovenske Davis cup reprezentance, ter Matjaž Kopitar, dolgoletni slovenski hokejski selektor in oče najboljšega slovenska hokejista Anžeta Kopitarja.

Mlakar, sicer doktor znanosti, ki se ukvarja z algoritmi in umetno inteligenco, je predstavil podatke, kako pomembna je na primer telesna višina pri tenisu, zakaj teniški igralci predvsem drugi servis običajno igrajo na forehand tekmeca, kako skrajšana žoga postaja vedno pomembnejši element teniške igre in da košarkarski igralci v ligi NBA zdaj tretjino metov vržejo izza polkroga za tri točke, medtem ko so jih pred dvajsetimi leti zgolj 13 odstotkov.

Matjaž Kopitar je priznal, da ni pristaš prevelike uporabe statističnih podatkov, saj je hokej vendarle moštvena igra, v kateri so zelo pomembni občutek za igro, fokus in sposobnosti posameznika, hkrati pa je povedal, da se zaveda pomembnosti tehnologije predvsem pri mlajših igralcih. “Tudi moj sin je že med starejšimi igralci, zato ima po mojem mnenju pravo ravnotežje med tehnologijo in naravnimi danostmi,” je dodal Matjaž Kopitar.

Gostja konference v Portorožu je bila tudi nekdanja prva tenisačica sveta Jelena Janković iz Srbije. V sproščenem pogovoru je najprej povedala, da že nekaj let živi odmaknjena od javnosti, saj se zdaj njeno življenje vrti okoli triletne hčerke. Zahvalila se je mami za vso podporo, ki jo je imela v času kariere, nato pa razkrila nekaj skrivnosti športnega uspeha.

Jelena Janković meni, da se je treba vsake stvari v življenju lotiti z nasmehom na obrazu in zasledovati svoje sanje. “Poraženci odnehajo, zmagovalci se borijo. Samozavest je lahko izgubiti, zelo težko pa jo je povrniti. Zato potrebuješ veliko treninga in zmage so najboljši recept za samozavest. Športnikom svetujem naj vlagajo v svoje telo in naj se obkrožijo z najboljšimi ljudmi. Take pa spoznaš šele, ko si na dnu, saj v trenutkih slave vsi želijo biti tvoji prijatelji.”

Na panelu Fundacije Novaka Đokovića, ki odslej sodeluje s Teniško zvezo Slovenije, so sodelovali bivši predsednik Slovenije Borut Pahor, NBA prvak Rašo Nesterović in najtrofejnejša slovenska tenisačica Katarina Srebotnik. Pogovor je tekel tudi o starših bodočih športnikov.

Nesterović, oče petih otrok, je povedal, da pri zdajšnji mladini pogreša več disciplino in spoštovanja hierarhije. “Trener mora biti na vrhu, enako kot trenerja pa je treba spoštovati soigralce in tekmece. Internet in socialna omrežja niso v pomoč mladim. Nekoč si razmišljaj samo o treningu in tekmah, zdaj pa mladi poznajo vse igralce, koliko ti zaslužijo, kakšne dosežke imajo in pozabljajo, da uspeh pride šele po trdih in dolgotrajnih treningih.”

Ob tem je poudaril in prosil vse starše naj svojih neizživetih ambicij ali sanj je skušajo uresničiti preko svojih otrok. “Otrokom je treba pustiti svobodo. Naj sami izberejo šport in cilje, starši pa smo tukaj, da jih podpiramo in vzgajamo v prave osebnosti in športnike.”

Katarina Srebotnik je povedala, da je treba poslušati svoje telo in glavo, saj je mnogokrat manj treninga boljše kot pretiravanje. “Predvsem pa se je treba zavedati, da v športu ni bližnjic,” je poudarila Srebotnik.

Borut Pahor je priznal, da si življenja brez športa ne zna predstavljati. Zanj je šport orodje sprostitve in čas za razmislek. “Dobro je biti fit, zato vsak prost trenutek namenim športu. Tudi ko sem bil na najvišjih položajih, sem vedno našel časa za sprostitev oziroma fizično aktivnost,” je dejal Pahor.

Podobno razmišlja in predava tudi Sara Isaković, srebrna slovenska plavalka z olimpijskih iger v Pekingu 2008, ki je v Avditoriju v Portorožu sklenila odmevno konferenco. Povedala je, da je velika oboževalka tenisa, nato pa v nekaj točkah nanizala zanjo osnovne značilnosti šampionov. “Veliko otrok sanja o uspehu v športu. A sanje je treba spraviti v realne okvire oziroma cilje. Treningi so naporni in monotoni, zato morajo biti igrivi in zabavni, predvsem pa vidim, da trenerji in športniki na splošno premalo pozornosti posvečajo mentalni pripravi. Glava je ključ do uspeha, zato je treba enako telo trenirati tudi zbranost,” je poudarila Sara Isaković.

Na konferenci so sodelovali še generalni sekretar ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport Mitja Blaganje, Blaž Golob, direktor inštituta GFS in član odbora projekta Milenijski projekt, Daniel-Sacha Fradkoff, član upravnega odbora v različnih entitetah s področja finančne industrije, Jean-Claude Talon, predsednik Afriške teniške konfederacije, Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija, Damjan Kralj, glavni izvršni direktor družbe BTC, Dušan Olaj, direktor in lastnik podjetja Duol, Toni Ulčar, podjetje Sportbot, Rok Vodopivec, Spirit Slovenija, Aljaž Bedene, najuspešnejši slovenski teniški igralec, Lučka Kajfež Bogataj, slovenska klimatologinja, in Uroš Perko, specialist psihoterapije na področju duševnega zdravja športnikov in različnih zasvojenosti.