Španka Bassols Ribera z zmago v Ljubljani do uspeha kariere

Španka Marina Bassols Ribera je zmagovalka teniškega turnirja serije WTA 125 Zavarovalnica Sava v Ljubljani. V finalu je bila boljša od Turkinje Zeynep Sönmez s 6:0, 7:6. Za 23-letno tekmovalko je to prvi naslov na tej ravni turnirjev WTA, ki ji bo hkrati na novi računalniški lestvici prinesel najvišjo uvrstitev v karieri.

Marina Bassols Ribera zmagovalka turnirja v Ljubljani. (Foto: Nik Moder / Sportida)

Bassols Ribera je bila kot 132. igralka na svetu peta nosilka turnirja z nagradnim skladom 107.360 evrov, na poti do naslova pa je izgubila le en niz v uvodnem krogu. Za nagrado je prejela dobrih 13.000 evrov in 160 točk, ki jo bodo na novi lestvici popeljale okoli 110. mesta za lestvici WTA.

Za Španko je bil to drugi nastop v finalih WTA po turnirju istega ranga v Valencii junija letos, dve leti mlajša Turkinja, ki je v polfinalu izločila Tamaro Zidanšek, pa je prvič prišla tako daleč na profesionalnem turnirju.

Marina Bassols Ribera je prva zmagovalka iz Španije slovenskih turnirjev WTA. Osem prejšnjih je bilo odigranih v Portorožu, vsi pa so bili višjega ranga oziroma nagradnega sklada.

Kljub porazu je zadovoljna zapustila Ljubljano, saj bo tudi ona v ponedeljek dosegla rekordno uvrstitev na lestvici WTA. Pred prihodom v Slovenijo je bila 177., zdaj pa bo 146. Za drugo mesto je dobila 7390 evrov.

Turnir dvojic sta v soboto osvojili Rusinja Amina Anšba in Američanka Quinn Gleason, ki sta bili v finalu boljši od Kolumbijke Yuliane Lizarazo in Britanke Freye Christie s 6:3, 6:4.


* WTA Zavarovalnica Sava Ljubljana (107.360 evrov)

– posameznice, finale:
Marina Bassols (Špa/5) – Zeynep Sönmez (Tur) 6:0, 7:6(2)

– dvojice, finale:
Amina Anšba/Quinn Gleason (Rus/ZDA/3) – Yuliana Lizarazo/Freya Christie (Kol/VBr/4) 6:3, 6:4.

Vir: STA