Slovenija napredovala na 14. mesto, na vrhu zmagovalke pokala BJK Kanadčanke

Mednarodna teniška zveza (Itf) je ob koncu sezone posodobila jakostno lestvico. Slovenija, ki se je na zaključnem turnirju pokala Billie Jean King v Sevilli uvrstila med štiri najboljše države na svetu, je napredovala za štiri mesta in je zdaj štirinajsta. Na vrh je skočila Kanada, ki je v finalu premagala Italijo.

Slovenija na žrebu za naslednjo sezono ne bo med nosilkami, tako da lahko v aprilskih kvalifikacijah za zaključni turnir igra s Švico, Avstralijo, Španijo, Francijo, Češko, Kazahstanom, ZDA, Nemčijo ali Slovaško. Letošnji finalistki sta že neposredno uvrščeni na zaključni turnir, ki bo novembra 2024 spet v Sevilli.

Po pravilih Itf bi Slovenija v primeru, da bi bila izžrebana ZDA ali Nemčija, igrala v gosteh, s Francijo doma, pri ostalih tekmecih, s katerimi se Slovenke v preteklosti še niso merile, pa bi odločal žreb.

Kanadi, ki je prvič postala ekipna svetovna prvakinja in prvič zasedla vrh razpredelnice Itf, sledijo Avstralija, katero je zasedba kapetana Andreja Kraševca premagala v Sevilli, Švica, Češka in Italija, ki je letos na poti v finale ugnala Slovenijo.