Slovenija brez preobrata in s porazom proti Kitajski (krajše)

Slovenska moška teniška reprezentanca je izgubila dvoboj za obstanek v drugi svetovni skupini Davisovega pokala proti Kitajski. Po petkovem zaostanku z 0:2, so danes Slovenci uvodoma izenačili na 2:2, a je bil v Guangzhouju odločilen zadnji posamični dvoboj, v katerem je Yi Zhou ugnal Matica Križnika.

Slovenci so drugi dan dvoboja proti Kitajski sijajno začeli in izenačili na 2:2. Najprej sta bila v igri dvojic uspešna Sebastian Dominko in Križnik, s 6:3 in 6:4 sta ugnala navezo Bu Yunchaokete/Zhizhen Zhang po uri in osmih minutah igre.

Po prvi dobljeni točki Slovenije se je na igrišče proti Zhangu v posamičnem dvoboju podal Dominko. Dvajsetletni, komaj 1107. igralec na svetovni jakostni lestvici, je nadigral kitajskega tekmeca, ki zaseda 50. mesto na lestvici ATP, in ga po eni uri dvoboja ugnal s 6:3, 6:4.

Odločilno točko Sloveniji bi lahko v posamičnem dvoboju nato pridobil 18-letni Križnik. Ta je v petek odigral komaj drugi dvoboj v slovenskem dresu, 1274. igralcu sveta pa je nasproti mreže v zaključnem boju na trdi podlagi stal 877. na svetu Yi Zhou. A prav tako 18-letni Kitajec je bil danes premočan po slabih dveh urah dvoboja. Križnik je prvi niz dobil s 7:5, naslednja dva sta pripadla Zhouju s 6:1 in 6:3.

Slovenija je tako s porazom nazadovala v tretji rang tekmovanja, ki poteka na regionalni ravni.

* Davisov pokal, svetovna skupina II:
– petek, 2. februar:
KITAJSKA – SLOVENIJA 2:0
Zhizen Zhang – Matic Križnik 6:0, 6:2;
Yi Zhou – Sebastian Dominko 7:5, 6:7 (3), 6:3;

– sobota, 3. februar:
KITAJSKA – SLOVENIJA 3:2
Sebastian Dominko/Matic Križnik – Bu Yunchaokete/Zhizen Zhang 6:3, 6:4;
Sebastian Dominko – Zhizhen Zhang 6:3, 6:4;
Yi Zhou – Matic Križnik 5:7, 6:1, 6:3.