Sinner brez težav med 16, Alcaraz po hudem boju

Prvi nosilec Jannik Sinner se je brez težav prebil v osmino finala turnirja za grand slam v Wimbledonu. Visokorasli Italijan je Srba Miomirja Kecmanovića premagal s 6:1, 6:4 in 6:2, tretjepostavljeni Španec Carlos Alcaraz pa je po hudem boju izločil Američana Francesa Tiafoeja s 5:7, 6:2, 4:6, 7:6 (2) in 6:2.

V ženski konkurenci se je med 16 prebila 20-letna Američanka Coco Gauff po zmagi nad britansko kvalifikantko Sonay Kartal s 6:4 in 6:0, domače ljubitelje tenisa pa je na noge dvignila Emma Raducanu. Zmagovalka odprtega prvenstva ZDA v New Yorku 2021 je bila boljša od devetopostavljene Grkinje Marie Sakari s 6:2 in 6:3.

Sinner je z atomsko predstavo v prvem in tretjem nizu odpihnil Kecmanovića. Srb je bil papirnatemu favoritu iz Južne Tirolske enakovreden le v drugem nizu, izgubil ga je s 4:6. Sinner se bo v četrtfinalu pomeril z zmagovalcem kanadsko-ameriškega obračuna Denis Shapovalov – Ben Shelton.

Alcaraz je na dvoboju 3. kroga proti Tiafoeju hodil po robu, po treh urah in 53 minut dolgem dvoboju pa se je vendarle uvrstil v osmino finala. Enaindvajsetletni igralec s Pirenejskega polotoka je bil večji del dvoboja v podrejenem položaju, v najbolj odločilnih trenutkih pa je vendarle pokazal svoje teniško mojstrstvo ter po hudem in napornem obračunu strl odpor pet let starejšega Američana.

Španca, sicer tretjega nosilca turnirja z nagradnim skladom 52,3 milijona evrov, v osmini finala čaka zmagovalec ameriško-francoskega obračuna Brandon Nakashima – Ugo Humbert.

Današnji spored turnirja v Wimbledonu je krojil dež, tako da sta bila v moški konkurenci dokončana le še dva obračuna. Na prvem je Američan Tommy Paul ugnal Kazahstanca Aleksandra Bublika s 6:3, 6:4 in 6:2, na drugem pa je bil desetopostavljeni Bolgar Grigor Dimitrov boljši od Francoza Gaela Monfilsa s 6:3, 6:4 in 6:3.

Gauff, lanska zmagovalka odprtega prvenstva ZDA v New Yorku, se je po letih 2019 in 2021 tretjič uvrstila v osmino finala v All England Clubu. Drugi igralki na jakostni lestvici WTA v prvem nizu ni šlo od rok, potrebovala je kar nekaj časa, da je zlomila odpor Britanke, sicer 298. igralke na svetu, v drugem pa ji je zavezala kravato.

Gauff se bo v osmini finala pomerila z rojakinjo Emmo Navarro, ki je po nekaj manj kot dveh urah danes ugnala Rusinjo Diano Šnajder z 2:6, 6:3 in 6:4.

V očeh domačih teniških privržencev je bila današnja absolutna junakinja Emma Raducanu po zmagoslavju nad Sakari s 6:2 in 6:3. V osmino finala se je prebile sedmopostavljena Italijanka Jasmine Paolini po zmagi nad Kanadčanko Bianco Andreescu s 7:6 (4) in 6:1. Španka Paula Badosa je bila boljša od 14. nosilke iz Rusije, Darjo Kasatkino je ugnala s 7:6 (6), 4:6 in 6:4, medtem ko je Američanka Madison Keys, 12. nosilka, premagala Ukrajinko Marto Kostjuk (18. nosilko) s 6:4 in 6:3.

Med 16 so napredovale še tri igralke. Novozelandka Lulu Sun po zmagi nad Kitajko Zhu Lin s 7:6 (4) in 7:6 (6), Američanka Emma Navarro je bila boljša od Rusinje Diane Šnajder z 2:6, 6:3 in 6:4, Hrvatici Donni Vekić pa ni bila kos Ukrajinka Dajana Jastremska. Slavonka je zmagala s 7:6 (4), 6:7 (3) in 6:1.