Sabalenka ubranila naslov za drugo zmago na OP Avstralije (krajše)

Belorusinja Arina Sabalenka je zmagovalka uvodnega teniškega turnirja sezone za grand slam, odprtega prvenstva Avstralije. V finalu Melbourna je po uri in 16 minutah igre s 6:3 in 6:2 premagala Kitajko Qinwen Zheng.

Sabalenka, druga igralka s svetovne jakostne teniške lestvice in druga nosilka turnirja, je ubranila naslov v Melbournu in osvojila svoj drugi naslov za grand slam. S tem je postala prva igralka po rojakinji Viktoriji Azarenki z ubranjenim naslovom (2013) v Avstraliji.

Za 25-letno Beloruisnjo, je bil to tretji finale na največjih turnirjih, drugi zaporedni po OP ZDA septembra lani. Sabalenka, ki ima sicer zdaj 14. naslovov na turnirjih WTA, letos v Melbournu ni oddala niti niza, pred finalom je tekmicam povprečno na niz oddal zgolj tri točke. Tudi danes je tekmici skupaj dopustila le pet iger.

Zheng, 15. igralka na lestvici WTA in 12. nosilka turnirja, dlje kot do četrtfinala na velikih turnirjih še ni prišla, tako da je kljub porazu to njen največji dosežek. Ima sicer dva naslova na turneji WTA.

Enaindvajsetletnica je v šestih nastopih na tem OP trikrat igrala tri nize. Vse njene tekmice so bile nepostavljene igralke, kar je šele drugi tak primer v zgodovini turnirjev v Melbournu. Edina doslej je bila Špank Arantxa Sanchez Vicario, ki je natov finalu 1995 izgubila proti Francozinji Mary Pierce.

A za sanjski uspeh je bila v finalu premočna Sabalenka. Zheng je tako zamudila priložnost, da bi ponovila uspeh rojakinje Na Li in postala druga Kitajka z naslovom za veliki slam. Slednja je bila leta 2011 najboljša v Franciji, pred desetimi leti pa v Avstraliji.

V nedeljo sledi še finale v moški konkurenci, kjer bosta nasproti mreže stala Italijan Jannik Sinner, ki je v polfinalu izločil prvega igralca sveta Novaka Đokovića, in Rus Danil Medvedjev, ki je v petih nizih in zaostanku z 0:2 ugnal Alexandra Zvereva.

* OP Avstralije (23,94 milijona evrov):
– finale, ženske:
Arina Sabalenka (Blr/2) – Qinwen Zheng (Kit/12) 6:3, 6:2.