Sabalenka drugič na grand slamih ali Zheng drugič za Kitajsko

V finalu odprtega prvenstva Avstralije se bosta danes ob 9.30 po slovenskem času srečali Belorusinja Arina Sabalenka in Kitajka Qinwen Zheng. Sabalenka, druga igralka na svetu, brani naslov, Zheng, 15. na lestvici WTA, pa bo skušala ponoviti uspeh rojakinje Na Li iz 2013, ki je edina Kitajka z naslovom grand slam.

Za Sabalenko je to tretji finale na največjih turnirjih, drugi zaporedni po US Opnu septembra lani, Zheng pa doslej dlje od četrtfinala na velikih turnirjih še ni prišla.

Belorusinja letos v Melbournu še ni izgubila niza, povprečno pa je na niz tekmicam oddala zgolj tri igre. Z zmago v finalu bi postala prva igralka po rojakinji Viktoriji Azarenki z ubranjenim naslovom (2013).

Zheng je v šestih nastopih na tem OP Avstralije trikrat igrala tri nize. Vse njene tekmice so bile nepostavljene igralke, kar je šele drugi tak primer v zgodovini turnirjev v Melbournu. Edina doslej je bila Španka Arantxa Sanchez Vicario, ki je nato v finalu 1995 izgubila proti Francozinji Mary Pierce.

V nedeljo sledi še finale v moški konkurenci, kjer bosta nasproti stala Italijan Jannik Sinner, ki je v polfinalu izločil Novaka Đokovića, in Rus Danil Medvedjev, ki je v petih nizih in zaostanku 0:2 izločil Alexandra Zvereva.