Rus Medvedjev in Hrvatica Vekić v polfinalu Wimbledona

Danil Medvedjev, peti nosilec teniškega turnirja za veliki slam v Wimbledonu, je v četrtfinalu s 6:7 (7), 6:3, 7:6 (4), 2:6, 6:3 premagal prvega igralca sveta, Italijana Jannika Sinnerja. Pred tem se je prvič v polfinale grand slamov uvrstila Hrvatica Donna Vekić.

Vekić, 37. na svetovni teniški lestvici WTA, je v četrtfinalu je s 5:7, 6:4 in 6:1 izločila Novozelandko Lulu Sun, 123. igralka na svetu se je na glavni turnir prebila iz kvalifikacij.

Sinner je po izenačenju v nizih na 1:1 in po zaostanku v začetku tretjega niza zaprosil za zdravniški premor. Globoko in težko je dihal na vročini. Ko mu je zdravnik meril raven kisika v krvi, se je bled držal za glavo. Potem so se odpravili iz centralnega igrišča v zdravniško oskrbo. Po dobrih desetih minutah premora se je Italijan vrnil na igrišče in znižal na 2:3. V zaključku niza mu je uspel preobrat in je imel dve priložnosti za odvzem servisa ter osvojitev niza. Medvedjev se je rešil v podaljšano igro, ki jo je tudi dobil za 2:1 v nizih.

Z dvema odvzemoma servisov je Sinnner v četrtem nizu povedel s 4:1 ter je nato do konca oddal le eno igro. Odločilni niz je bolje začel Medvedjev, povedel s 3:1 in imel potem še servis v peti igri, ki jo je po številnih izenačenjih vendarle dobil za 4:1. Brez izgubljene servisne točke je nato prišel do 5:2. Že prvo od treh zaključnih žogic je Rus izkoristil za zmago po točno štirih urah igre.

Osemindvajsetletna Vekić je doslej na velikih slamih prišla najvišje do četrtfinala, dosegla ga je na OP ZDA leta 2019 in na OP Avstralije leta 2023. V četrtek se bo pomerila z Italijanko Jasmine Paolini, sedmo nosilko in finalistko Roland Garrosa, ali z Američanko Emmo Navarro, ki je 17. na WTA.

Dvoboj med Sun in Vekić je bil zelo izenačen v uvodnih dveh nizih, ki sta trajala skoraj dve uri. Ko je Vekić uspelo izenačiti na 1:1, je 23-letna Sun ostala brez energije in moči, kar je pet let starejša Osiječanka znala izkoristiti za največji uspeh v dosedanji karieri.