Rubljova izključili po vpitju na linijskega sodnika

Rusa Andreja Rubljova, petega teniškega igralca sveta, so izključili s turnirja ATP v Dubaju z nagradnim skladom 2,87 milijona evrov, potem ko je jezo stresel na linijskega sodnika, menda tudi z uporabo opolzkih besed, potem ko mu ni šlo po načrtih v polfinalnem dvoboju proti Kazahstancu Aleksandru Bubliku. V finale je tako napredoval Bublik.

Rubljova so diskvalificirali v tretjem nizu polfinalnega dvoboja, ko je prvi niz dobil po podaljšani igri s 7:6 (4), drugega pa izgubil po podaljšani igri s 6:7 (5), v tretjem pa je zaostajal s 5:6.

Večino odločilnega niza je zaznamoval prepir med Bublikom in sodnico na stolu Miriam Bley o času uvedbe novih žogic v igro.

Izrečena mu je tudi bila kršitev kodeksa zaradi nešportnega vedenja, ker je v jezi uporabljal nespodoben jezik.

Vendar pa je bil peti igralec sveta Rubljov tisti, ki so ga diskvalificirali, ko je po zadnji igri ponorel ter zavpil uradni osebi. Linijski sodnik je trdil, da ga je drugi nosilec turnirja v Dubaju preklinjal v ruščini.

Rubljov je vztrajal, da je govoril v angleščini in da ni uporabil nobenih sramotnih besed, vendar je linijski sodnik ostal pri svoji zgodbi in 26-letnika so izključili s turnirja.

Povsem zmedenemu Bubliku so dodelili zmago, kljub temu da je rekel, da bi z veseljem nadaljeval dvoboj. Glavno sodnico in nadzornika ATP Rolanda Herfela je celo skušal prepričati, naj nadaljujeta igro, vendar je bil klic izveden in dvoboja je bilo konec.

Sedmega nosilca v finalu čaka boljši iz dvoboja branilca naslova, Rusa Danila Medvedjeva, in petega nosilca, Francoza Uga Humberta.

Rezultat tudi pomeni, da si je Bublik zagotovil prvo uvrstitev med prvih 20 in bo postal prvi Kazahstanec, ki se bo uvrstil med prvih 20 na svetu v zgodovini lestvice ATP, ko bo v ponedeljek objavljena nova razvrstitev.

Razplet dvoboja pomeni, da bodo Rubljovu odvzeli osvojeno denarno nagrado in točke za uvrstitev, pridobljene na turnirju, in da se ne bo ponovil lanski obračun za naslov, ko ga je premagal Medvedjev.