Ribakina in Krejčikova v polfinalu Wimbledona (dopolnjeno)

Kazahstanka Jelena Ribakina in Čehinja Barbora Krejčikova sta zadnji polfinalistki teniškega turnirja za grand slam v Wimbledonu. V današnjih četrtfinalnih dvobojih je Ribakina premagala Ukrajinko Elino Svitolino, Čehinja je bila boljša od Latvijke Jelene Ostapenko.

Nekdanja zmagovalka Wimbledona, Ribakina je na igriščih All England Cluba slavila leta 2022, letos pa ima status četrte nosilke, je brez težav prišla do polfinala. Svitolino je premagala s 6:3 in 6:2, dvoboj z 21. nosilko je trajal le dobro uro, Ukrajinka pa tako ni ponovila lanskega uspeha, ko je prišla do polfinala.

Z današnjo zmago je Ribakina zdaj pri razmerju zmag in porazov na glavnem turnirju Wimbledona 19-2. Boljši odstotek zmag imata le nekdanji zmagovalki Ann Jones (prvakinja leta 1969) in Steffi Graf (sedem naslovov).

“Igram agresivno, imam dober servis in to je velika prednost,” je dejala po uvrstitvi v polfinale in dodala, da ima na zmago izpred dveh let lepe spomine, vendar je letošnji Wimbledon povsem nova zgodba.

Nekaj več dela v četrtfinalu je imela 31. nosilka Krejčikova, a je tudi zmagala v dveh nizih. Zmagovalka Pariza leta 2021, ki pa v Wimbledonu do danes še nikoli ni prišla do polfinala, je premagala Ostapenko s 6:4, 7:6 (4).

Krejčikova je v prvem nizu do zmage prišla z enim “breakom”, Latvijka, trinajstopostavljena igralka letošnjega tekmovanja, pa je v drugem povedla s 3:1. Nato pa je Čehinja prišla do preobrata in vodstva S 5:4, v deseti igri je sicer Latvijki še uspelo odvzeti servis, a je potem v podaljšani igri češka tekmica igrala precej bolj zanesljivo.

“Rekla sem si, da moram dati vse od sebe. Vesela sem, da mi je to uspelo, to je eden najlepših trenutkov moje kariere,” je po zmagi dejala Krejčikova. Čehinja ima za sabo sicer precej slabo sezono, ki so jo zaznamovale poškodbe in bolezni, vrnila se je šele na turnirju v Birminghamu pred mesecem dni.

Ribakina in Krejčikova bosta sestavljali prvi polfinalni par Wimbledona, za drugo vozovnico v finale pa se bosta borili Hrvatica Donna Vekić in sedmopostavljena Italijanka Jasmine Paolini.