Raducanu popeljala Veliko Britanijo v finale BJK, napredovala tudi Poljska

Nekdanja zmagovalka odprtega teniškega prvenstva ZDA Emma Raducanu je vodila Veliko Britanijo do uvrstitve v finale pokala Billie Jean King Cup, ko je z ekipo s 3:1 premagala Francijo v Le Portalu. Poljska je tudi napredovala, s 4:0 je ugnala Švico.

Raducanu je v odločilni partiji premagala Diane Parry s 4:6, 6:1, in 7:6 (1). Po petkovem izenačenem izidu z 1:1 v dvobojih je Britankam drugo točko prinesla Katie Boulter po zmagi nad Claro Burel s 7:5 in 6:0.

Raducanu, ki je po zdravstvenih težavah nazadovala na 302. mesto na svetovni lestvici, je v petek že premagala tudi prvo igralko Francije Caroline Garcio.

Nato je do zmage brez poraza prišla tudi Poljska. Prva igralka sveta Iga Swiatek je dobila oba posamična dvoboja s Simono Waltert in danes s Celine Naef, brez Swiatek je bila uspešna tudi poljska dvojica.

Že v noči na soboto sta si finalni nastop zagotovili Avstralija in Japonska. Avstralija je s 4:0 premagala Mehiko, Japonski pa je odločilno tretjo točko za prvi nastop v finalu te države proti Kazahstanu prinesla Nao Hibino z zmago nad Julijo Putincevo.

Popoldne je Slovenija v Bratislavi pričakovano izgubila dvoboj brez najboljših igralk, Kaje Juvan in Tamare Zidanšek. Slovaška je do zmage prišla že po prvih treh partijah.

Ukrajina z 2:1 vodi proti Romuniji v boju za svoj prvi nastop na finalnem turnirju, ZDA vodijo proti Belgiji z 2:0, z istim izidom pa tudi Nemke proti Braziliji.

Osem reprezentanc si bo ta vikend priborilo finalni turnir novembra v Sevilli, kjer bo nastopilo 12 ekip. Že uvrščene so gostiteljica Španija, branilka naslova Kanada, lanska drugouvrščena Italija ter Češka, ki je dobila posebno povabilo.