Projekt ponovne uporabe teniških žogic dobro sprejet

Tenis Slovenija skupaj s partnerskimi klubi, Zavarovalnico Sava in podjetjem Slopak, uspešno nadaljuje s projektom ponovne uporabe teniških žogic, ki je prejel široko podporo in zanimanje. Število klubov, ki so se pridružili projektu, se iz tedna v teden povečuje.

 

Foto Vid Ponikvar / Sportida

Med novimi klubi, ki so se pridružili projektu in so jim bile nameščeni zabojniki podjetja EKO MARC, so ŠD Max Club Ljubljana, TK Hoče, ŠC Millenium, TK As Litija in TK Hannah. Ta razširitev partnerske mreže odraža rastočo zavezanost k skrbi za okolje in trajnostnemu razvoju, kar je eden od ciljev TS in obenem sovpada s poslanstvom podjetja Slopak. Dr. Boštjan Aver, direktor družbe Slopak, je izrazil ponos nad sodelovanjem v projektu, ki spodbuja premik k bolj trajnostnim praksam v svetu športa ter postavlja zgled trajnostne prakse v športnem okolju. Projekt hkrati ozavešča igralce, klube in celotno teniško skupnost o odgovornem ravnanju do okolja ter spodbuja trajnostni življenjski slog. S ponovno uporabo žogic želi TS zmanjšati količino odpadkov, poskrbeti za okolje ter spodbuditi igralce, da po končani igri žogic ne odvržejo v smeti ampak v predviden zabojnik. Žogice lahko nato iz zabojnika vzame kdorkoli, ki jih potrebuje za igro ali kaj podobnega. Klubi lahko namreč te žogice uporabljajo za druge dejavnosti, kot so treningi, tečaji, ali pa jih ponudijo za igro rekreativnim igralcem.

Teniške žogice pa lahko uporabljamo tudi izven teniškega igrišča. Tu je nekaj primerov:

  • Masaža: z valjanjem žogice po telesu sprostite mišice in zmanjšate napetost.
  • Dekoracija: z žogicami lahko naredite različne okraske za dom in vrt – npr.: svečnik, lonček za rože, venček, stojalo za pisarniški material, zaščita ostrih robov, podstavek za napise.
  • Igrače za hišne ljubljenčke: uporabite žogico samo ali v kombinaciji z vrvjo kot igračo za psa ali mačko.
  • Pohištvo: košara/postelja za hišnega ljubljenčka, stol, mizica …

 

Šport je platforma, ki privablja veliko pozornosti, športniki pa so vzorniki za številne ljudi, še posebej za mlajše generacije. Njihovo vedenje in odločitve lahko močno vplivajo na javno mnenje in spreminjanje stališč. Zavzemanje za okoljevarstvene prakse lahko spodbudi njihove navijače in druge športnike, da tudi sami postanejo okoljsko ozaveščeni in sprejmejo trajnostne ukrepe.