Poškodba gležnja Alacaraza prisilila k odpovedi v Riu

Drugi igralec sveta Carlos Alcaraz je predal dvoboj prvega kroga na turnirju ATP v Rio de Janeiru, potem ko si je zvil desni gleženj. Španski zvezdnik, prvi nosilec v Riu, je nerodno stopil pri komaj drugi točki dvoboja proti domačinu Thiagu Monteiru.

Alcaraz je po zvinu gležnja vzel zdravniški odmor, med katerim so mu prelepili gleženj in nato zmagal v prvi igri, a je po izgubi svojega servisa v drugi igri dvoboj predal. Kmalu po tekmi je Alcaraz novinarjem povedal, da je bila odločitev o odstopu s turnirja “previdnostni ukrep” in da so fizioterapevti, ki so ga zdravili, že navedli, da poškodba “ni resna”.

“Pogovarjal sem se s fizioterapevtom na igrišču in skupaj sva se odločila, da bom poskusil igrati, če se bo stanje izboljšalo. Ni se, bolečine so vztrajale, zato sva bila raje previdna in se preventivno umaknila,” je francoska tiskovna agencija AFP navedla izjavo španskega zvezdnika, ki ga danes čakajo dodatne zdravniške preiskave.

Zmagovalec dveh turnirjev za grand slam je s precej težavami začel sezono 2024, v kateri je izpadel v četrtfinalu odprtega prvenstva Avstralije. Prejšnjo soboto je v polfinalu Buenos Airesa izgubil proti 21. igralcu sveta, Čilencu Nicolasu Jarryju, naslova ATP pa ni osvojil od julijske zmage v Wimbledonu nad Srbom Novakom Đokovićem.

Njegovo upanje, da bi lahko začel spreminjati stvari v Riu, kjer je leta 2022 dvignil pokal, lani pa igral v finalu, se je hitro razblinilo. Po dvoboju je Alcaraz dejal, da za njegov zvin gležnja niso bile krive razmere na igrišču. “Te stvari se dogajajo, še toliko bolj na pesku,” je dejal Alcaraz.

“Ni bilo problema z igriščem, poškodoval sem se pri spremembi smeri in to se zgodi na takšni podlagi,” je dodal Španec, ki je po padcu počasi vstajal, odšepal na stol in si čez obraz položil brisačo, preden je do njega prišel trener.

Trener Juan Carlos Ferrero je s tribune zaskrbljeno opazoval, kako se je Alcaraz z grimaso in rahlim šepanjem vrnil v akcijo in dobil uvodno igro. Toda potem, ko je v drugi izgubil svoj servis, se je odločil, da ne bo nadaljeval.

“Res je žalostno zmagati na tak način, saj vem, kako trdo dela vsak igralec, da bi bil pripravljen na turnir takšnega obsega. Želim mu le hitro okrevanje, da ni nič resnega ali da ne bo vplivalo na njegovo sezono,” je po dvoboju dejal Monteiro.

Alcarazu na svetovni lestvici za ovratnik diha zmagovalec OP Avstralije, Italijan Jannika Sinnerja, ki se približuje drugemu mestu.

Alcaraz ima pred Sinnerjem, ki je v nedeljo osvojil naslov v Rotterdamu, le 535 točk prednosti, naslednji mesec pa mora braniti 1000 točk na trdi podlagi v Indian Wellsu v Kaliforniji.