Pokal BJK – povezava do prenosa: Za Slovenijo začenja Ela Nala Milič

V Bratislavi je bil danes opravljen žreb za finalni dvoboj kvalifikacij za nastop na zaključnem turnirju pokala BJK med Slovaško in Slovenijo. Za Slovenijo bo najprej igrala Ela Nala Milić (812. WTA), njena tekmica pa bo najboljša Slovakinja Anna Karolina Schmiedlova (68. WTA).  Kot druga bo jutri na igrišče stopila Veronika Erjavec (203. WTA), njena tekmica pa bo Viktoria Hrunčakova (146. WTA). Prvi dvoboj se bo v petek začel ob 15. uri, v soboto pa ob 12. uri.

 

 

POVEZAVA DO PRENOSA —> kliknite tukaj.

Poleg obeh omenjenih sta v slovenski ekipi še Pia Lovrič (528. WTA), Nino Potočnik (659. WTA). Dvoboj bo jutri in v petek potekal v teniški dvorani Peugeot Arena Bratislavi, ki sprejme 4000 navijačev. V primeru zmage pa bo Slovenija še drugo leto zapored igrala na svetovnem prvenstvu za ženske, poraženke pa novembra čaka boj za obstanek med svetovno elito pokala BJK. “Tenis je individualen šport, ampak v pokalu BJK je pomembna ekipa. Mi smo jo začeli graditi leta 2018 in lani smo dosegli največji uspeh z uvrstitvijo v polfinale pokala BJK. In zaradi tega smo postali še bolj lačni uspeha. Veselimo se dvoboja s Slovaško, sam pa ocenjujem naše možnosti v odstotkih 51:49. Prvi dan sem določil Elo Nalo in Veroniko, v soboto pa se lahko tudi kaj spremeni. Igrišče nam ustreza, ker je počasnejše. Žoge skačejo nekoliko višje, kar je za nas dobro. Vzdušje v ekipi je zelo dobro, kar je tudi naša prednost. Pritisk je prisoten, punce igrajo za državo. So pa igralke dovolj izkušene, da bo trema hitro izginila. Igralka ne bo sama na igrišču, ob njej bo celotna ekipa. V Bratislavo smo sicer prišli brez dveh najboljših igralk, a to ne zmanjšuje našega optimizma. Verjamem v svoja dekleta. Verjamem v Veroniko, verjamem v Elo Nalo, verjamem v Pio, verjamem v Nino, verjamem v našo ekipo. V pokalu BJK lestvica WTA velikokrat ne pove vsega. To smo že nekajkrat dokazali, zato verjamem, da imamo možnosti za uspeh,” je rekel kapetan Andrej Kraševec, ki je reprezentanco prevzel leta 2015. Tokrat je njegov pomočnik Iztok Kukec.

Najvišje uvrščena slovenska igralka je Veronika Erjavec, ki bo jutri igrala z Viktorijo Hrunčakovo, ki je pred kratkim zmagala na turnirju serije WTT v Murski Soboti. “Lahko smo predvidevali, da bo prišlo do spremembe pri njihovi drugi igralki. Obe sta zelo kakovostni igralki. Hrunčakova je verjetno celo v boljši formi. Poznam jo iz mladinske konkurence, je eno leto starejša. Lani sva igrali v Mariboru. Prvi niz je sicer dobila s 6:0, nato pa sem zaigrala bolje in zmagala. Morala se bom boriti za vsako točko. Pričakujem težko tekmo. Upam, da mi uspe prikazati dobro igro. Podlaga je relativno počasna, mogoče bi lahko to bil nek bonus zame. Gre pa za igralko, ki gre od začetka na polno. Ves čas bom morala biti osredotočena,” je rekla Veronika Erjavec, ki je nazadnje igrala v Splitu in prišla do četrtfinala med posameznicami in finala v igri dvojic.

Prvi dvoboj bo za Slovenijo igrala najmlajša reprezentantka. Ela Nala Milić bo imela za tekmico Anno Karolino Schmiedlovo, ki je nazadnje igrala v ZDA, kjer je nastopila tako v Indian Wellsu kot tudi Miamiju. “Vse igralke so zelo kakovostne. V Bratislavo smo prišli, da bomo igrali dobre tekme. Da se bomo borili. Osebno rada igram na trdi podlagi, moram pa reči, da je nekoliko počasnejša. Se je pa potrebno na vse prilagoditi. In to nam je uspelo v zadnjih dneh. Nisem še igrala z njo, a jo vseeno poznam. Trema je, mora biti. A dobra priprava na tekmo lahko pripomore k temu, da prideš na igrišče psihično dobro pripravljen,” je rekla Ela Nala Milić. In kako razmišlja njena tekmica? “Od Slovenk zelo dobro poznam predvsem Tamaro in Kajo. Z obema sem velikokrat igrala in trenirala. Te ekipe ne poznam dobro. Nikoli jih nisem srečala na turnirjih. Vem, da je moja tekmica zelo mlada, verjetno jo bolj pozna naša najmlajša igralka. Ni lahko igrati takšnih dvobojev. Slovenija nima kaj izgubiti. V ekipnih tekmovanjih pa položaj na lestvici ni tako pomemben. Vem, da nas čaka težka tekma, ampak upam, da nas bodo na koncu naše izkušnje pripeljala do zmage,” je rekla Anna Karolina Schmiedlova, ki je trenutno edina Slovakinja v prvi stoterici.

Poleg nje so v ekipi še Rebbeca Šramkova, ki je 117., prej omenjena Viktoria Hrunčakova je 146., 16-letna Renata Jamrichova je 684., Tereza Mihalikova pa 1084. Slednja je boljša v igri dvojic, kjer je na 60. mestu.

Naj spomnimo, lani so Slovenke nastopile v polfinalu, kar je bil največji uspeh slovenskega ekipnega tenisa. Od Slovenije je bila nato boljša Italija, ki je v finalu izgubila s Kanado. Slovaška je lani na tej stopnji tekmovanja izgubila prav z Italijo. Poraženke novembra čaka boj za obstanek med svetovno elito pokala BJK.

 

BRATISLAVA, pokal BJK

Finale kvalifikacij za svetovno skupino

Slovaška – Slovenija

Petek, 12. april 2024, začetek ob 15.00:

Ela Nala Milić – Anna Karolina Schmiedlova

Veronika Erjavec – Viktoria Hrunčakova

Sobota, 13. april 2024, začetek ob 12.00

Veronika Erjavec – Anna Karolina Schmiedlova

Ela Nala Milić – Viktoria Hrunčakova

Pia Lovrič / Nina Potočnik – Viktoria Hrunčakova / Tereza Mihalikova