Odbojkarice tretje, v Murski Soboti najboljši gluhi teniški igralci

Začetek maja prinaša pestro športno ponudbo v Sloveniji tudi za športnike invalide. Odbojkarice sede so na domačem turnirju zlate lige narodov osvojile tretje mesto, ta teden pa se bodo merili najboljši namiznoteniški igralci na tradicionalnem turnirju v Laškem, pa tudi gluhi teniški igralci na močnem turnirju v Murski Soboti.

Slovenske paraodbojkarice so si nedavno zagotovile nastop na parolimpijskih igrah v Parizu, turnir zlate lige narodov, ki je konec tedna potekal v Šempetru v Savinjski dolini, pa je bil dober test in stopnička v pripravah na najpomembnejše tekme v sezoni.

Letošnja izvedba zlate lige je bila četrta, izbranke Simona Božiča so nadaljevale tradicijo osvajanja medalj; Slovenija ostaja edina reprezentanca, ki je tekmovanje vselej končala med prvimi tremi, leta 2022 so bile druge, v letih 2021, 2023 in letos pa tretje.

V Šempetru so nastopile tudi aktualne evropske prvakinje Italijanke, ob njih pa še izbrane vrste Ukrajine, Nemčije, Poljske in Madžarske.

Zmago na turnirju so slavile Italijanke, ki so na petih tekmah zbrale prav toliko zmag. Nemčija je bila srebrna, Slovenija pa je po porazih z Nemčijo in Italijo zasedla končno tretje mesto.

Slovenija je zaigrala v postavi Jana Ferjan, Saša Kotnik, Mira Jakin, Suzana Ocepek, Klara Vrabič, Vesna Pogačar, Tija Vrhovnik, Barbara Kocmur, Valentina Brik in kapetanka Lena Gabršček. Za Slovenijo je bil to zadnji turnir pred paraolimpijskimi igrami v Parizu.

“Za nekoga je tretje mesto dobro, mi pa smo reprezentanca, ki se s tretjim mestom ne more zadovoljiti. Osebno sem pričakoval, da bomo vsaj mesto višje, saj je to realno. Žal pa je prišla tekma proti Nemčiji, ki je nismo odigrali dobro. Na zadnji tekmi pa smo dokazali, da lahko pariramo tudi evropskim prvakinjam. Ta turnir je služil kot vpogled v stanje, ki nas čaka na paraolimpijskih igrah v Parizu, sploh tekma proti Italiji je bila že taka,” je po turnirju za krovno zvezo za šport invalidov – Slovenski paralimpijski komite povedal selektor Simon Božič.

Medtem ko ima namiznoteniški turnir v Laškem že dolgo tradicijo, ta teden tam pričakujejo športnike iz 45 držav, nastopila bo tudi desetčlanska slovenska reprezentanca, pa bodo v Murski Soboti drugič izvedli turnir serije 500 za najboljše gluhe teniške igralce na svetu. Med njimi je tudi slovenski adut Marino Kegl, ki se je prejšnji mesec povzpel na drugo mesto svetovne lestvice, kar je njegova najvišja uvrstitev doslej.

V Murski Soboti bo igralo 15 igralcev in 11 igralk. “To bo po moji oceni celo najmočnejši turnir v letošnji sezoni,” je za krovno zvezo dejal Darko Kegl, oče in trener Marina Kegla, ter dodal: “Marino je v dobri formi. A to v tenisu nič ne pomeni, vse je relativno, konkurenca pa izredno močna. Tu ni kalkulacij. Če želiš uspeti, moraš preprosto ‘na glavo’.”

Na seznamu prijavljenih za slovenski turnir so štirje iz prve peterice svetovne lestvice gluhih; Čeh Jaroslav Šmedek, Madžar Gabor Mathe, Francoz Mikael Laurent in Kegl. Pri ženskah pa pričakujejo tri iz prve deseterice, Srbkinjo Stašo Srbulović, Slovakinjo Jano Janošikovo in Čehinjo Katerino Blaščikovo.

Turnir bo za udeležence tudi pomemben del priprav na evropsko prvenstvo, ki bo od 22. do 29. junija v Beljaku.