Medvedjev, Gauff v drugem krogu, konec za zmagovalko Wimbledona

Rus Danil Medvedjev in Američanka Coco Gauff sta napredovala v drugi krog uvodnega teniškega turnirja za grand slam, odprtega prvenstva Avstralije. V Melbournu sta zmagala tudi sedmi nosilec, Grk Stefanos Cicipas, in Američan Ben Shelton, nastope pa je že po prvem krogu končala zmagovalka Wimbledona, Čehinja Marketa Vondroušova.

Dvakratni finalist in tretji nosilec turnirja Medvedjev je v vročem Melbourne Parku premagal francoskega kvalifikanta Terencea Atmana. Slednji je dvoboj zaradi krčev predal v četrtem nizu, ko je izgubljal z 1:2. Prvi niz je Francoz sicer dobil s 7:5, naslednja dva sta nato pripadla Rusu s 6:2 in 6:4.

“Ko je postalo zame fizično težko, je on začel dobivati krče, tako da so bile razmere brutalne. Bil sem utrujen, a v takšnih situacijah je velikokrat utrujen tudi tekmec. Gre za to, kdo to bolje obvlada,” je dejal Medvedjev. Finalist 2021 in 2022 bo v naslednjem krogu igral proti Fincu Emilu Ruusuvuoriju.

Tudi Cicipas, ki je lani v finalu izgubil proti Srbu Novaku Đokoviću, je v prvem nizu proti Belgijcu Zizouju Bergsu klonil s 5:7. Zatem je zaigral veliko bolje in naslednje tri suvereno dobil s 6:1, 6:1 in 6:3.

V ženski konkurenci je četrta nosilka Gauff premagala Slovakinjo Anno Karolino Schmiedlovo. Devetnajstletna zmagovalka odprtega prvenstva ZDA je bila boljša s 6:3 in 6:0.

“Danes sem bila nekoliko živčna pred tekmo. Verjetno se je to poznalo. Uspelo se mi je umiriti in nato igrati svoj dober, ne najboljši, a dober tenis,” je povedala Gauff, ki je pred Melbournom na turnirju v Aucklandu ubranila naslov. V drugem krogu jo čaka nepostavljena rojakinja Caroline Dolehide.

Hitro pa se je od grand slama poslovila Vondroušova, ki je presenetljivo z 1:6 in 2:6 izgubila proti ukrajinski kvalifikantki Dajani Jastremski, 93. igralki s svetovne lestvice. Čehinja je zaradi poškodbe izpustila turnir v Adelaide in dejala, da ima tudi težave z ramo.

“Nisem veliko trenirala pred turnirjem, saj sem bila poškodovana. Odigrala je dober dvoboj, jaz nisem igrala dobro in zato sem izgubila,” je po porazu dejala Vondroušova. Ta je s tem postala trenutno najvišja nosilka, ki je že končala nastope v Melbournu.

Glavna atrakcija večernih tekem, ob 11. uri po slovenskem času, bo 26-letna novopečena mama Naomi Osaka, ki se je od tenisa umaknila septembra 2022. Po julijskem rojstvu deklice Shai se je japonska zvezdnica odločila, da se vrne za letošnjo sezono. V prvem krogu ji bo nasproti mreže stala 16. nosilka, Francozinja Caroline Garcia.