Medvedjev drugič ali Sinner prvič

V finalu teniškega turnirja za grand slam v Avstraliji se bosta ob 9.30 srečala Italijan Jannik Sinner in Rus Danil Medvedjev. Slednji bo tretjič igral v finalu Melbourna in se potegoval za drugi veliki naslov po US Opnu 2021, Sinner pa je po zmagi nad Novakom Đokovićem v polfinalu prvič v karieri prišel do dvoboja za lovoriko na grand slamih.

Dvaindvajsetletni Italijan je po prepričljivih predstavah v Avstraliji favorit za naslov. Na poti do finala je izgubil le en niz, nadvse suveren pa je bil tudi proti prvemu igralcu sveta, ki ga je premagal v štirih nizih.

Na drugi strani je Medvedjev na treh od šestih dvobojev igral pet nizov, dvakrat pa je moral nadoknaditi zaostanek z 0:2 v nizih.

Sinner je prvi italijanski igralec v finalu OP Avstralije, lahko pa postane tretji tenisač z Apeninskega polotoka z naslovom grand slam po Nicoli Pietrangeliju in Adrianu Panatti, ki sta bila najboljša v Parizu.

Medvedjev je v finalu Melbourna 2021 izgubil proti Novaku Đokoviću, 2022 pa z Rafaelom Nadalom. Zadnji ruski zmagovalec v Avstraliji je Marat Safin, ki je 2005 ugnal Lleytona Hewitta.

Med ženskami je naslov osvojila Belorusinja Arina Sabalenka, ki je bila v finalu boljša od Kitajke Qinwen Zheng s 6:3, 6:2.