Kanadčanke po presenečenju med dvojicami do finala pokala BJK

Kanadčanke so druge finalistke zaključnega turnirja teniškega pokala Billie Jean King v Sevilli. V drugem polfinalu so po igri dvojic z 2:1 v zmagah ugnale Čehinje, za lovoriko pa se bodo v finalu udarile proti Italiji. Ta je v prvem polfinalu po dveh zmagah med posameznicami ugnala Slovenijo.

Varovanke Andreja Kraševca so kljub temu dosegle zgodovinski uspeh za slovenski reprezentančni tenis. Prvič so se uvrstile med najboljše štiri, pred tem je reprezentanca v nekdanjem pokalu Fed v četrtfinalu igrala pred 20 leti in izgubila proti Rusiji.

V tokratnem polfinalu sta bili Italijanki Martina Trevisan in Jasmine Paolini v posamičnih dvobojih boljši od Kaje Juvan oziroma Tamare Zidanšek. Dvojic nato zaradi odločilne druge točke Italijank niso odigrali.

So pa dvojice odločale o drugih finalistkah. Nekoliko presenetljivo pa je slavila kanadska naveza Gabriela Dabrowski/Leylah Fernandez, ki je bila boljša od Katerine Siniakove in Barbore Krejčikove, v zadnjih letih daleč najboljše dvojice.

Olimpijski zmagovalki iz Tokia in sedemkratni zmagovalki turnirjev za grand slam nista imeli rešitve za razpoloženi tekmici, ki sta slavili s 7:5, 7:6 (3) po uri in 51 minutah.

Pred tem je Krejčikova v prvem posamičnem obračunu s 6:2, 6:1 po uri in 23 minutah pričakovano ugnala Marino Stakusic, zmagovalka letošnjega Wimbledona Marketa Vondroušova pa je morala nato priznati premoč Fernandez. Ta je slavila s 6:2, 2:6, 6:3 po dobrih dveh urah andaluzijski prestolnici.

Finale se bo v La Cartuji v nedeljo začel ob 15. uri z obema posamičnima obračunoma. Ob morebitnem izenačenju bi nato odločal dvoboj dvojic.

Italijanke so doslej štirikrat slavile (2006, 2009, 2010, 2013), v finalu pa so premoč tekmicam, Rusinjam, priznale leta 2007.

Kanada tako kot Slovenija do letos še nikoli ni igrala v polfinalu. Z zmago pa bi postala 13. različna reprezentanca z zmago v 60-letni zgodovini tega večkrat spremenjenega tekmovanja.

Naslov je v Sevilli branila Švica, ki je lani v finalu ugnala Avstralijo. V prenovljenem tekmovanju je leta 2021 na zaključnem turnirju slavila še Rusija.

* Izidi, polfinale (Sevilla):
Italija – Slovenija 2:0
Martina Trevisan – Kaja Juvan 7:6 (6), 6:3;
Jasmine Paolini – Tamara Zidanšek 6:2, 4:6, 6:3;

Kanada – Češka 2:1
Marina Stakusic – Barbora Krejčikova 2:6, 1:6;
Leylah Fernandez – Marketa Vondrušova 6:2, 2:6, 6:3;
Dabrowski/Fernandez – Krejčikova/Siniakova 7:5, 7:6 (3).