Kaja Juvan po veliki zmagi v BJK: “Uvodna zmaga ti da lahko veliko zanosa.”

Slovenska izbrana vrsta je v Sevilli še enkrat več pokazala, kako pomemben je timski duh. Sloveniji so le redki pripisovali možnost, da bi se na zaključnem turnirju pokala Billie Jean King potegovala za kakšno zmago, kar pa Slovenkam kot kaže ustreza.

Odlična predstava Kaje Juvan je Sloveniji prinesla prvo zmago. (Foto: ITF)

Na uvodnem obračunu proti Avstraliji je kot za Slovenijo kot prva na igrišče stopila Kaja Juvan (104. na WTA), ki je bila po uri in 20 minutah igre s 6:4 in 6:1 boljša od Ajle Tomljanović (549. na WTA). “Na začetku je bilo nekaj živčnosti. Vseeno je naša reprezentanca odprla ta dogodek. Vse je bilo malce drugače kot ponavadi. Zelo pozno smo izvedeli, da bom igrala proti Ajli, saj je rekla, da letos ni igrala veliko, ker je bila poškodovana. Vse se je hitro dogajalo. Na začetku je bilo nekaj nervoze, potrebno se je bilo prilagoditi na razmere, dvorana je namreč zelo temna. Ko sem se sprostila, pa sem res uživala na igrišču. Ves čas sem si govorila, da se moram boriti. Načrt je bil, da jo čim bolj premikam po igrišču, saj je bila poškodovana in verjetno še ni fizično dobro pripravljena,” je o taktiki povedala Ljubljančanka.

Kaja Juvan se je po novi zmagi po učinkovitosti pri nastopih za reprezentanco na 2. mestu izenačila z Majo Matevžič, ki je 66,6-odstotno uspešna (10-5). Enak odstotek ima po novem Kaja Juvan (18-9). “Na igrišču sem se počutila vedno bolje. Zaradi bolezni namreč že nekaj časa nisem končala tekme, tako da tudi sama potrebujem nekaj časa, da pridem v ritem. Verjamem, da bo iz dneva v dan boljše. Fizično se res dobro počutim. Pri njej pa se je videlo, da se ni optimalno premikala. Zato je bilo pomembno tudi, da so bile točke čim daljše. Uvodna zmaga ti da lahko veliko zanosa. Tudi v Kopru smo se dvignili po eni zmagi. Pomembno je, da daš vsak trenutek vse od sebe. Vsaka tekma je zelo pomembna, ob tem pa smo pokazali, da nismo nekaj majhna država, je še dodala Kaja.

Čeprav je bilo predvideno, da bo Kaja Juvan proti Avstraliji nastopila še v dvojicah, se je kapetan Andrej Kraševec na koncu odločil drugače. V ogenj je poslal Veroniko Erjavec in Elo Nalo Milić, Juvan pa bo deležna zasluženega počitka pred dvobojem s Kazahstanom. V tistem si Slovenija lahko priigra polfinalno vstopnico, kar pomeni, da bi se slovenska izbrana vrsta uvrstila med 4 najboljše reprezentance na svetu.