Julija Putinceva usodna za Igo Swiatek

Kazahstanska teniška igralka Julija Putinceva je v tretjem krogu turnirja za grand slam v Wimbledonu izločila prvo igralko na svetu in nosilko turnirja – Poljakinjo Igo Swiatek. Putinceva je po dveh urah dolgem dvoboju zmagala s 3:6, 6:1 in 6:2, v osmini finala pa jo čaka Latvijka Jelena Ostapenko.

Dvaindvajsetletna Poljakinja nikakor ne najde pravih občutkov na travnati površini. Petkratna zmagovalka turnirjev za grand slam – štirikrat je zmagala na odprtem prvenstvu Francije v Parizu, enkrat pa na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku – se je od svojega krstnega nastopa 2019 najdlje prebila lani, ko je nastopila v četrtfinalu, letos je svoje nastope v Wimbledonu končala že v tretjem krogu. Pred tem je premagala Američanko Sofio Kenin in Hrvatico Petro Martić.

Devetindvajsetletna Putinceva je bila v tretjem krogu previsoka ovira za Swiatek. V prvem nizu je Poljakinji šlo po načrtih, po dobljenem uvodnem nizu s 6:3 pa je bila v naslednjih dneh v povsem podrejenem položaju in klavrno končala svoje nastope na najbolj slovitem teniškem turnirju na svetu.

V osmino finala se je zato uvrstil Nemec Alexander Zverev po zmagi nad Britancem Cameronom Norriejem s 6:4, 6:4 in 7:6 (15). Četrtega nosilca teniškega turnirja z nagradnim skladom 52,3 milijona evrov v naslednjem krogu čaka zmagovalec ameriško-čilskega obračuna Taylor Fritz – Alejandro Tabilo.

Poleg Zvereva so v osmino finala napredovali tudi Američan Ben Shelton, Francoza Ugo Humbert in Giovanni Mpetshi Perricard, Španec Roberto Bautista-Agut ter Avstralec Alex De Minaur.

Shelton je ugnal Kanadčana Denisa Shapovalova s 6:7 (4), 6:2, 6:4, 4:6 in 6:2, Humbert Američana Brandona Nakashimo s 7:6 (9), 6:3, 6:7 (5) in 7:6 (6), njegov rojak Mpetshi Perricard je bil boljši od Finca Emila Ruusuvuorija s 4:6, 6:2, 7:6 (5) in 6:4, Bautista-Agut pa od Italijana Fabia Fogninija s 7:6 (6), 3:6, 5:7, 7:6 (1) in 6:4. De Minaur se je brez boja prebil med 16 po predaji Francoza Lucasa Pouilleja.

V ženski konkurenci je bilo doslej končanih šest dvobojev. Latvijka Jelena Ostapenko je bila boljša od Američanke Bernarde Pera s 6:1 in 6:3, Ana Kalinska je v ruskem obračunu premagala Ljudmilo Samsonovo s 7:6 (4) in 6:2. Čehinja Barbora Krejčikova je v prvem nizu “zavezala kravato” Španki Jessici Bouzas, v drugem nizu pa je igralka s Pirenejskega polotoka dvoboj predala pri zaostanku 3:4.

Ukrajinka Jelina Svitolina je domov poslala Tunizijko Ons Jabeur po zmagi s 6:1 in 7:6 (4), Kitajka Wang Xinyu pa je bila boljša od Britanke Harriet Dart z 2:6, 7:5 in 6:3.