Italijanka Paolini in Hrvatica Vekić v polfinalu Wimbledona (dopolnjeno)

Italijanka Jasmine Paolini in Hrvatica Donna Vekić se bosta pomerili v polfinalu turnirja veliki slam v Wimbledonu. Paolini je v drugem četrtfinalu po vsega 57 minutah nadigrala Emmo Navarro iz ZDA s 6:2 in 6:1. Vekić je v četrtfinalu izločila Novozelandko Lulu Sun, ki se je na glavni turnir prebila iz kvalifikacij, s 5:7, 6:4 in 6:1.

Vekić in Paolini sta se doslej pomerili trikrat, Hrvatica je slavila pred tremi leti v Courmayerju, Italijanka pa je bila boljša dvakrat, lani v Montrealu in pred tremi leti v Cinncinatiju.

Sedma tenisačica sveta Paolini je ekspresno premagala Navarro, 17. na WTA, in postala prva Italijanka, ki se je prebila v polfinale Wimbledona.

Osemindvajsetletna Italijanka pred letošnjim letom sploh še ni dobila partije na travnati podlagi, prav tako ni bila višje od drugega kroga na največjih turnirjih. Nato pa je bila presenetljivo v finalu odprtega prvenstva Francije prejšnji mesec, sedaj se spogleduje z drugim finalom na enem izmed štirih največjih turnirjev.

Navarro je poleg tega na poti do četrtfinala premagala Naomi Osako in Coco Gauff, vse tri prejšnje dvoboje s Paolini pa je dobila. Tekmovalka iz New Yorka je je tudi bolje začela četrtfinale in odvzela servis italijanski tekmici za 2:1 v uvodnem nizu.

Paolini, ki se je v tistih trenutkih resno razjezila sama nase, je nato odgovorila s šestimi zaporedno osvojenimi igrami. Tako je po dobljenem prvem nizu povedla tudi v drugem ter v njem oddala le eno igro.

Za začetek dneva na travnati podlagi se je prvič v polfinale grand slamov uvrstila Donna Vekić. Hrvatica, 37. na svetovni lestvici WTA, je v četrtfinalu je s 5:7, 6:4 in 6:1 izločila Novozelandko Lulu Sun, 123. igralka na svetu se je na glavni turnir prebila iz kvalifikacij.

Osemindvajsetletna Vekić je doslej na velikih slamih prišla najvišje do četrtfinala, dosegla ga je na OP ZDA leta 2019 in na OP Avstralije leta 2023. V četrtek se bo pomerila z Italijanko Jasmine Paolini, sedmo nosilko in finalistko Roland Garrosa, ali z Američanko Emmo Navarro, ki je 17. na WTA.

Dvoboj med Sun in Vekić je bil zelo izenačen v uvodnih dveh nizih, ki sta trajala skoraj dve uri. Ko je Vekić uspelo izenačiti na 1:1, je 23-letna Sun ostala brez energije in moči, kar je pet let starejša Osiječanka znala izkoristiti za največji uspeh v dosedanji karieri.