Iga Swiatek za četrti naslov v Roland Garrosu proti Jasmine Paolini

Ob 15. uri bosta na igrišče Philippe-Chatrier v Roland Garrosu stopili prva tenisačica sveta Poljakinja Iga Swiatek in Italijanka Jasmine Paolini. Zmagovalka finala bo domov odšla bogatejša za 2,4 milijona evrov, poraženka pa se bo morala zadovoljiti s polovico te vsote.

Velika favoritinja je Iga Swiatek, ki bo tretjič zaporedoma sodelovala v zaključnem dejanju drugega turnirja sezone za grand slam. V Parizu je slavila 2020, 2022 in 2023, en grand slam naslov pa je osvojila še v New Yorku 2022.

Triindvajsetletna Poljakinja je v nizu dvajsetih zmag v Roland Garrosu, na pesku pa letos ni izgubila že osemnajst dvobojev zaporedoma. Pred Parizom je osvojila oba pripravljalna turnirja masters v Madridu in Rimu.

Pet let starejša Italijanka je na vrhuncu kariere. Prvič v življenju bo igrala v finalu grand slam turnirja, v ponedeljek pa bo prvič v karieri uvrščena med deset najboljših igralk na svetu.

Paolini, ki je 2021 zmagala na turnirju WTA v Portorožu, se zaveda, da bo v podrejeni vlogi. Njena želja je, da se odreže bolje kot zadnje štiri tekmice Swiatek v Parizu. Poljakinja je namreč od drugega kroga in dvoboja z Japonko Naomi Osaka, proti kateri je morala rešiti tudi zaključno žogo, skupaj oddala le 14 iger v osmih nizih.