Ela Nala Milić: “Moj oče je za Slovenijo pisal zgodovino v ligi NBA, zdaj sem na svetovnem prizorišču jaz”

Objavljamo prevedeno različico intervjuja z Elo Nalo Milić, ki je trenutno v Španiji, v finalu Billie Jean King Cup. Intervju, z najmlajšo teniško igralko v slovenski reprezentanci, je bil objavljen 5. novembra na uradni strani Billie Jean King Cup.

Ela Nala Milić kot najmlajša teniška igralka v slovenski reprezentanci. (Foto: Vid Ponikvar)

Slovenska teniška igralka Ela Nala Milić je najmlajša teniška igralka na finalu Billie Jean King Cup by Gainbridge, zato želi izkoristiti vsako priložnost, da se uči od vrhunskih igralk okrog sebe.

Za Elo Nalo Milić je finale Billie Jean King Cup by Gainbridge 2023 priložnost, da gre po stopinjah svojega očeta – prvega Slovenca, ki je igral košarko v ligi NBA – in tako nastopi na svetovnem odru.

Ela Nala je hčerka Marka Milića, ki je pisal zgodovino za Slovenijo, ko ga je v drugem krogu nabora NBA izbrala ekipa Phoenix Suns leta 1997. 17-letnica se je pridružila dolgemu seznamu teniških igralcev, ki imajo znane športne starše, saj je tudi njena mama igrala košarko. Casper Ruud, Sebastian Korda, Leo Borg, Elizabeth Mandlik, Brandon Holt in Jagger Leach so športniki, katerih starši so bili znani teniški igralci. Starši Olge Danilović, Isabelle Kruger in Romana Andres Burruchanga pa so bili znani v drugih športih.

Odraščala sem v športni družini, veliko sem hodila na očetove igre in veliko potovala, kar mi je zelo pomagalo pri športni rasti,” je za billiejeankingcup.com povedala Milić.

Ela Nala Milić na treningu pred odhodom v Sevillo. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

To mi je dalo določeno miselnost, ki je dobra za šport. Moja starša sta me naučila stvari, ki jih potrebujem, da sem dobra športnica. Resnično mi je pomagalo, da sem odraščala v takšnem okolju. Ponosni so name in tudi jaz sem zelo ponosna, da sem tukaj. Počnem to, kar sem si vedno želela in to je za moja starša najpomembnejša stvar. Mislim, da so zadovoljni s tem, kako mi gre in kako rastem v karieri. Če bom ta teden igrala, si bodo tekmo ogledali.

Milić še razkriva, da je še vedno zelo naklonjena košarki in spremlja Dallas Mavericks – njen oče je pomočnik trenerja v ekipi – ter da je velika oboževalka slovenskega košarkarja Luka Dončića. Zadovoljna pa je s svojo odločitvijo, da je izbrala tenis namesto košarke.

Ko sem bila mlajša, sem obiskala veliko košarkarskih tekem in čeprav mi je igra všeč, sem začutila, da bi se rada preizkusila še v čem drugem,” je dejala Milić. “Precej naključno je bilo, kako sem začela s tenisom, ampak je bila ljubezen na prvi pogled. Od prvega dne mi je bilo zelo všeč.

Milić si je prislužila prvi vpoklic v slovensko reprezentanco za pokal BJK na aprilski kvalifikacijski tekmi proti Romuniji v Kopru, ki jo je njena reprezentanca dramatično dobila in se prvič v zgodovini države uvrstila v finale.

Čeprav še verjetno ne bo debitirala na tekmah, izkorišča vsako priložnost, da iz izkušenj, ki jih ima s slovensko reprezentanco, potegne čim več znanja in razumevanja. Navsezadnje je še vedno upravičena do igranja mladinskega tenisa in je v tej sezoni nastopila na vseh štirih mladinskih grand slamih, hkrati pa je najmlajša igralka v finalu, ki je bila vpoklicana v reprezentanco.

Ela Nala Milić. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

“V veliko čast mi je, da sem tukaj. Najmlajša sem, zato sem zelo ponosna, da sem del te ekipe. Sem med profesionalci in jih gledam igrati. Tekmovanje z njimi je nekaj, kar si želi vsak mlajši igralec. Ta turnir skorajda ločuje mladinsko in profesionalno kariero. Z ekipo sem drugič, potem ko sem z njo sodelovala v kvalifikacijah. Sprejeli so me zelo lepo, ob njih se počutim dobro in lepo je biti del ekipe.”

Biti del reprezentance pomeni tudi sodelovanje z Blažem Kavčičem, trenerjem ekipe Billie Jean King, ki ga je v svojih mladih letih spremljala, ko je zastopal Slovenijo v Davisovem pokalu. “Ko sem bila mlajša, sem veliko gledala Davisov pokal. Zdi se mi pa tudi, da se je ženski tenis v Sloveniji v zadnjih nekaj letih razvil. Prej ni bil tako znan, seveda je bilo nekaj dobrih igralk, vendar ni bil tako svetovno znan.”

Medtem ko sta njen oče in trener dosegla uspehe v imenu svojega naroda, je Milićeva že postavila temelje za ustvarjanje lastne zgodovine.

Članek dostopen na spletni strani Billie Jean King Cup