Davisov pokal: Slovenija odhaja na Kitajsko

Slovenska teniška reprezentanca bo v play-offu svetovne skupine II Davisovega pokala igrala s Kitajsko. V Guangdžov bo kapetan Grega Žemlja odpeljal Blaža Rolo, Bora Artnaka, Sebastiana Dominka in Matica Križnika. Dvoboj bo 2. in 3. februarja potekal na trdi podlagi na zunanjih igriščih.

Slovenija februarja proti Kitajski.

Naj spomnimo, Slovenija je septembra doma izgubila z Luksemburgom s 3:2, žreb pa ji je nato za ta rang tekmovanja namenil verjetno najtežjega tekmeca. Kitajska ima trenutno enega igralca v prvi stoterici lestvice ATP,  Zhizhen Zhang je na 53. mestu, še trije pa so uvrščeni do 200. mesta. Pri Sloveniji je Blaž Rola na 452. mestu, Bor Artnak pa je 530.

»V zadnjem obdobju imamo redne tedenske priprave z našimi najboljšimi igralci. Veliko smo bili skupaj v zadnjih tednih. Pred odhodom na Kitajsko bomo imeli še nekaj treningov, Artnak in Dominko pa bosta na Kitajsko prišla iz ZDA. Oba sta bila sicer zdaj nekaj časa v Sloveniji, bili smo na skupnem kosilu, opravili pa smo tudi skupne treninge. Tudi z Rolo sem v kontaktu, konec novembra je imel operacijo in mislim, da bo pripravljen za dvoboj.  Kitajce sem spremljal v Avstraliji. Njihov najboljši igralec Zhizhen Zhang je igral na pokalu United. Premagal je Čeha Lehečko, izgubil pa proti Đokoviću. Uspešen pa je bil tudi njihov tretji igralec na lestvici ATP. Juncheng Shang je v Hong Kongu nastopil s povabilom organizatorja in prišel vse do polfinala. Med drugim je premagal Američana Tiafoeja. Mislim, da bo on igral na dvoboju s Slovenijo, saj Wu, ki je trenutno njihov drugi igralec na lestvici ATP, ni igral že od avgusta. Čaka nas težko gostovanje in dolga pot. Kitajci zaradi koronavirusa niso igrali, zato so padli v nižji rang tekmovanja. Vendar se s tem ne obremenjujemo, pomembno je, da damo vse od sebe,” je dejal kapetan Grega Žemlja.

“Zaključek lanske sezone in priprave na novo sezono nista bila najboljša. Ob koncu lanske sezone sem si želel igrati čim več turnirjev. Vse pa je pokvarila poškodba desnega kolena. To je drugačna poškodba, kot je bila v preteklosti. Pripravljalno obdobje je bilo tako bolj rehabilitacijsko obdobje. Poškodba je sanirana. Zdaj sem že v trenažnem procesu. Z ekipo delamo vse, da se pripravim za celotno sezono, ne samo za dvoboj s Kitajsko. Bolečin ni. Vsi se zavedamo, da smo dobili najtežjega tekmeca. Gostovanje bo zelo težko,” je dejal najizkušenejši igralec Blaž Rola.

V spremljevalni ekipi sta poleg kapetana Žemlje še njegov pomočnik Iztok Kukec in fizioterapevt Miha Mihalič.