Davisov pokal: Dober odpor Dominka, Kitajci po 1. dnevu vodijo z 2:0

Slovenska teniška reprezentanca v uvodnem tekmovalnem dnevu obračuna play-offa svetovne skupine II Davisovega pokala v Guangdžovu ni uspela priti do zmage. Na igrišče sta stopila Matic Križnik in Sebastian Dominko, ki sta morala priznati premoč višje postavljenima nasprotnikoma. 

Sebastian Dominko je izsilil 3. niz, v katerem je bil boljši domačin. (Foto: Kitajska teniška zveza)

V prvem dvoboju dneva 18-letni Matic Križnik ni bil kos trenutno 50. igralcu sveta Džidžen Džangu. Kitajec, ki je letos na primer premagal Američana Tiafoeja, je prvi niz dobil s 6:0, v drugem pa je Križniku uspelo osvojiti dve igri. Začel sem nervozno. Po nekaj odigranih igrah sem začutil igrišče in igro. Tekmec je igral zelo dobro, zato se je bilo težko priključiti njegovi igri.  Za prilagajanje sem potreboval nekaj več časa. V drugem nizu sem bil že bolj uigran, prišel do svojih priložnosti, a je bil tekmec danes premočen. To je bila zelo dobra izkušnja. Na igrišču sem se počutil dobro, predvsem v drugem nizu. Ekipa me je ves čas podpirala, gledalci pa so poskrbeli za prijetno vzdušje. Škoda za tak rezultat, a mislim, da bom lahko na tem gradil naprej in se še izboljšal,” je po dvoboju rekel Križnik.

V drugem dvoboju sta se srečala Sebastian Dominko in na presenečenje slovenskega kapetana Žemlje Ji Džov. 18-letni Kitajec, ki je bil lani maja tretji mladinec na svetu, je prvi niz dobil s 7:5. Dominko se ni predal in drugi niz dobil po podaljšani igri. “Zelo sem razočaran. Imeli smo priložnost, ki jo na žalost nisem izkoristil. Dobro sem se sicer boril, a igra bi lahko bila na višjem nivoju. Jutri je nov dan in začnemo z dvojicami,” je rekel Dominko.

“Za nami sta dva posamična dvoboja, na žalost se nam ni izšlo in ekipa izgublja z 2:0. Prva tekma je bila enostranska. Če dodamo k ogromni razliki v uvrstitvi na lestvici še nervozo oziroma igro živcev, glede na to, da je Matic igral prvo živo tekmo, potem dobimo ta rezultat. V drugi tekmi so bile priložnosti za boljši izkupiček, a v ključnih trenutkih Sebastian ni bil dovolj kakovosten, da bi lahko premagal tekmeca. Kar se tiče dvojic, se bomo posvetovali v kakšnem stanju sta oba igralca oziroma kako se počuti Blaž Rola in po sestanku bomo izbrali najboljšo kombinacijo. Jutri bomo poizkusili osvojiti prvo točko,” je po koncu obeh dvobojev rekel kapetan Grega Žemlja. 

Jutri bo najprej na sporedu igra dvojic, za Slovenijo sta prijavljena Blaž Rola in kapetan Grega Žemlja. Sledil bo dvoboj Sebastiana Dominka z najboljšim kitajskim igralcem Džangom, za konec pa bomo videli še dvoboj Križnik – Džov. V primeru zmage bo Slovenija obstala v drugi svetovni skupini, ob porazu pa bo nazadovala v tretji rang tekmovanja, ki poteka na regionalni ravni.

DAVISOV POKAL – II SVETOVNA SKUPINA (PLAY-OFF)
(Guangdžov, Kitajska)

KITAJSKA : SLOVENIJA 2:0

1. DAN
Zhang Z. : Križnik M. 6:0, 6:2
Zhou Y. : Dominko S. 7:5, 6:7(3), 6:3

2. DAN
Bu Y./Zhou Y. – Rola B./Žemlja G.
Zhang Z. : Dominko S.
Zhou Y. : Križnik M.

Več sledi…

Matic Križnik je zaigral proti prvemu loparju Kitajske. (Foto: Kitajska teniška zveza)