Cicipasu masters v Monte Carlu (dopolnjeno)

Grk Stefanos Cicipas je zmagovalec teniškega turnirja masters 1000 v Monte Carlu. V finalu je ugnal Norvežana Casperja Ruuda s 6:1 in 6:4. Grk je dosegel prvo zmago po lanskem uspehu v Los Cabosu in 11. v karieri. V Monte Carlu je slavil tretjič po zmagah 2021 in 2022.

Cicipas se je s tretjo zmago znašel v imenitni druščini. Pred njim so turnir v Monte Carlu trikrat osvojili legende Šved Björn Borg, Avstrijec Thomas Muster in Romun Ilie Nastase, daleč pred vsemi pa je z 11 naslovi Španec Rafael Nadal.

Grk je po slabi sezoni res zablestel in ugnal kar tri igralce iz najboljše deseterice na lestvici ATP. Padli so olimpijski prvak, Nemec Alexander Zverev (ATP), Italijan Jannik Sinner (2.) in v finalu še Ruud (9.). Z zmago se bo Grk na ponedeljkovi lestvici ATP dvignil na sedmo mesto, Ruud je po novem šesti.

V dvoboju, ki je trajal dobro uro in pol, je Cicipas popolnoma obvladoval prvi niz. Ruud je izenačil le na 1:1, nato pa do konca niza trikrat izgubil svoj servis.

V drugem nizu je bilo tesno vse do končnice. V sedmi igri je bil Ruud blizu preobratu, a ni izkoristil treh žogic za odvzem servisa. Odločitev je padla v zadnji, 12. igri, kjer je 25-letni Cicipas izkoristil prvo žogico za “break” in zmago.

“Za mano je res težko obdobje, zato se danes ob zmagi in vrnitvi med najboljše počutim sijajno. Tretje slavje tukaj je še bolj posebno kot prvo in drugo. Zame je to res neverjetna zmaga, res pa je tudi, da sem si ta tris želel. Uspelo mi je in zato sem izjemno srečen,” je po tekmi povedal Grk.

Do pravih presenečenj je prišlo v soboto. Ruud, osmi nosilec turnirja, je v polfinalu s 6:4, 1:6 in 6:4 premagal prvega igralca sveta, Srba Novaka Đokovića. Cicipas pa Italijana Jannika Sinnerja s 6:4, 3:6, 6:4 in mu prizadejal šele drugi poraz v sezoni.

* Monte Carlo, ATP masters 1000 (6,643 milijona evrov):
– finale:
Stefanos Cicipas (Grč/12) – Casper Ruud (Nor/8) 6:1, 6:4.