BJK: Borbene Slovenke v polfinalu dale vse od sebe, a to ni bilo dovolj za Italijanke

Slovenska ženska teniška reprezentanca v pokalu Billie Jean King svojih odličnih predstav v skupinskem delu zaključnega turnirja najboljših reprezentanc na svetu ni uspela kronati še z uvrstitvijo v finale. Kaja Juvan in Tamara Zidanšek sta v polfinalu še enkrat več dali vse od sebe, a na koncu to ni bilo dovolj za razpoloženi Italijanki.

Kaja Juvan se je borila po vseh svojih močeh. (Foto: ITF)

Italija bo v finalu 60. izvedbe ekipnega svetovnega prvenstva igrala proti zmagovalkam dvoboja Češka – Kanada, Slovenija pa se iz Španije vrača z zgodovinskim dosežkom, prebojem med štiri najboljše reprezentance na svetu.

Slovenija je danes imela nekaj možnosti, vendar sta Italijanki, ki sta uvrščeni med prvih 50 igralk na svetu, pokazali svojo kakovost in izkušnje ter zasluženo zmagali. Kaja Juvan je imela v podaljšani igri prvega niza žogo za vodstvo 1:0 v nizih, vendar je naredila dvojno napako, Tamara Zidanšek pa je v tretjem nizu povedla z 2:0, nato pa do konca dobila le še eno igro.

Dvaindvajsetletna Juvan je imela med dvobojem očitne zdravstvene težave. Začele so se že po nekaj igrah, ko je bila opazno zadihana, stopnjevale pa proti koncu niza, ko ji je roka nenadzorovano drgetala. Po prvem nizu je odšla v garderobo, vendar se stanje ni izboljšalo. V drugem nizu je morala zaprositi za zdravniško pomoč – zdravnica jo je pregledala in pretipala po celem telesu, izmerila srčni utrip, nato pa je nadaljevala dvoboj. Po koncu so jo odpeljali na pregled k zdravniku.

Medtem ko je bila Ljubljančanka na opazovanju pri zdravniški službi tekmovanja na stadionu, je 25-letna Tamara Zidanšek še tretjič v karieri izgubila proti dve leti starejši Italijanki, zmagovalki turnirja WTA v Portorožu 2021. Po porazu je bila Konjičanka vidno jezna, zlomila lopar in razočarana zapustila stadion La Cartuja v Sevilli.

Slovenija bo naslednjo sezono v pokalu BJK začela aprila v kvalifikacijah za zaključni turnir, ki bo znova novembra v Sevilli. To pomeni, da bo med dvajsetimi najboljšimi reprezentancami na svetu; v Andaluziji 2024 bo nastopilo devet zmagovalk aprilskih dvobojev, obe letošnji finalistki ter povabljena ekipa s strani Mednarodne teniške zveze.

POKAL BILLIE JEAN KING
(zaključni turnir, Sevilla)

POLFINALE

Slovenija : Italija 0:2
Juvan K. – Trevisan M. 6:7(6), 3:6
Zidanšek T. – Paolini J. 2:6, 6:4, 3:6