Avstralija in Japonska že na finalu BJK v Sevilli

Avstralija in Japonska sta se danes uvrstili v finale teniškega pokala Billie Jean King. V kvalifikacijah za zaključni turnir v Sevilli je Avstralija s 4:0 premagala Mehiko, Japonski pa je odločilno tretjo točko proti Kazahstanu prinesla Nao Hibino z zmago nad Julijo Putincevo. Slovenke po prvem dnevu v Bratislavi proti Slovaški zaostajajo z 0:2.

Avstralija se je kot prva uvrstila na sklepni turnir pokala BJK, saj je v sobotnih kvalifikacijah v Brisbanu premagala Mehiko s 4:0.

Prvenec Samanthe Stosur, ki se je igralsko upokojila dan po odprtem prvenstvu Avstralije 2023, kot kapetanke Avstralk je bil velik uspeh.

Po zmagah Arine Radionove in Darije Seville v prvih dveh petkovih dvobojih je komaj 18-letna Taylah Preston peti celini prinesla zmagovito točko, ko je danes premagala Marcelo Zacarias s 6:1 in 6:0.

Avstralska dvojica Daria Saville – Ellen Perez pa je prevladala nad mehiško Jessica Hinojosa – Maria Fernanda Navarro.

Na štirih tekmah je Avstralija dovolila Mehiki le 17 iger.

V kvalifikacijah je bila uspešna tudi Japonska. Po petkovih zmagah Nao Hibino in Naomi Osake, nekdanje prve igralke sveta, ki se je v japonsko ekipo vrnila po štirih letih, je danes Hibino po ogorčenem boju premagala Putincevo s 6:4, 3:6 in 7:6 (7).

Slovenska reprezentanca pa je v Bratislavi izgubila oba posamična dvoboja prvega dne kvalifikacij proti Slovaški. Anna Karolina Schmiedlova, 68. igralka na svetovni lestvici, je ugnala skoraj 750 mest nižjeuvrščeno Elo Nalo Milić s 6:4 in 6:3, Viktoria Hrančakova, 146. na svetu, pa je bila boljša od Veronike Erjavec (203.) s 6:1, 5:7 in 6:3.