Arina Sabalenka v finalu OP Avstralije proti Zheng Qinwen (dopolnjeno)

Znani sta finalistki odprtega teniškega prvenstva Avstralije. Mesto v finalu si je zagotovila Zheng Qinwen iz Kitajske, ki je v dveh nizih premagala Dajano Jastremsko iz Ukrajine. V svojem prvem finalu na turnirjih za veliki slam se bo pomerila z branilno naslova Belorusinjo Arino Sabalenko, ki je pred tem z 2:0 v nizih ugnala Coco Gauff iz ZDA.

Sabalenka je v prvem današnjem polfinalu prvega turnirja za grand slam v sezoni premagala 19-letno ameriško najstnico Coco Gauff, ki se je upirala uro in 44 minut, a drugi nosilki in branilki naslova vseeno ni uspela odvzeti niti niza. Sabalenka je slavila s 7:6 (2), 6:4.

Sabalenka kaže izjemno formo letos v Melbournu, na poti do finala V svojih šestih dvobojih v Melbournu ni izgubili niti enega niza.

Druga igralka sveta se je Američanki uspešno oddolžila za poraz v finalu OP ZDA in napredovala v svoj tretji veliki finale.

“To je bil neverjeten dvoboj,” je dejala Sabalenka. “Je odlična igralka, obračuni proti njej so vedno težki. Mislim, da je bilo ključno to, da sem lahko ostala osredotočena ne glede na vse, ne glede na to, kakšen je bil rezultat, dala sem vse od sebe in se borila za to. Seveda sem zelo vesela, da sem v še enem finalu grand slama. Upam, da mi bo uspelo malo bolje kot zadnjič,” je bila prešerne volje 25-letnica, ki živi in trenira na Floridi.

Sabalenka je postala prva igralka, ki se je uvrstila v finale OP Avstralije zapovrstjo po Američanki Sereni Williams v letih 2016 in 2017.

Je kandidatka za še en podvig, lahko postane prva igralka, ki je osvojila zaporedne naslove v Melbournu po rojakinji Viktoriji Azarenki leta 2012 in 2013.

Ob vstopu v dvoboj je Gauff vodila v medsebojnih obračunih s 4-2, toda Sabalenka je v Melbourne prišla v popolni formi, izgubila je le 16 iger in se tako uvrstila v svoj šesti zaporedni veliki polfinale.

Pri posameznicah sta bila na sporedu oba polfinalna dvoboja. V drugem sta loparja prekrižali Zheng Qinwen iz Kitajske in Dajana Jastremska iz Ukrajine. Jastremska se je upirala uro in 37 minut, a v ključnih trenutkih ni bila kos kitajski tekmici.

Ukrajinka je pot začela v kvalifikacijah, v četrtfinalu je ugnala Čehinjo Lindo Noskovo. A je v polfinalu naletela na previsoko oviro, da bi ponovila uspeh Britanke Emme Raducanu, ki je osvojila grand slam kot kvalifikantka.

Jastremska ni bila v najboljši formi. Med dvobojem si je vzela zdravstveni premor zaradi želodčnih težav.

Zheng Qinwen je postala prva kitajska finalistka v zadnjem desetletju na OP Avstralije. Z uvrstitvijo v finale si je zagotovilo mesto v najboljši deseterici na ponedeljkovi posodobljeni računalniški lestvici WTA.

Je prva kitajska igralka, ki se je uvrstila v finale v Melbourne Parku po svoji veliki vzornici Li Na, ki je turnir osvojila leta 2014.

“Zelo sem navdušena, da sem odigrala tako dober dvoboj in da sem prišla v finale,” je dejala 21-letnica, ki pred tem na turnirjih za veliki slam nikoli ni prišla dlje od četrtfinala.

“Moja nasprotnica je igrala neverjeten tenis in imela res dober udarec na osnovni črti. Zdaj je težko razložiti svoje občutke.”

* OP Avstralije (23,94 milijona evrov):
– ženske, polfinale:
Arina Sabalenka (Blr/2) – Coco Gauff (ZDA/4) 7:6 (2), 6:4;
Zheng Qinwen (Kit/12) – Dajana Jastremska (Ukr) 6:4, 6:4.