Andrej Kraševec jeseni v reprezentanci pričakuje tako Kajo Juvan kot Tamaro Zidanšek

Slovenska ženska teniška reprezentanca je bila pred petimi meseci v Sevilli s Kajo Juvan in Tamaro Zidanšek med štirimi najboljšimi ekipami na svetu, po porazu ta teden v Bratislavi proti Slovaški pa se bo čez sedem mesecev borila za obstanek med svetovno elito oziroma osemindvajsetimi najboljšimi ekipami.

Razlika med lanskim zgodovinskim dosežkom in zdajšnjim porazom 0:4 sta bili zgolj dve igralki. Kaja Juvan se je iz osebnih razlogov znova odločila za nekajmesečni umik iz tenisa, Tamara Zidanšek pa je dala prednost individualni karieri.

Priložnost za dokazovanje so tako dobile mlajše igralke, predvsem 18-letna Ela Nala Milić in 24-letna Veronika Erjavec. V ekipi sta še Nina Potočnik ter Pia Lovrič.

Kapetan Slovenije Andrej Kraševec verjame, da je bilo pomlajevanje reprezentance le začasno in da bosta Juvan in Zidanšek že jeseni znova v ekipi.

“Spoštujem in razumem odločitve igralk, ki morajo v prvi vrsti poskrbeti za svoje kariere. Nobenih zamer ne gojim do nikogar, zato ju bom jeseni znova povabil in upam ter verjamem, da se bosta odzvali vabilu. Punce ne igrajo zame ali teniško zvezo, one nastopajo za Slovenijo in na to so zelo ponosne,” pravi kapetan Kraševec.

“Kaja prihaja v najboljša teniška leta, Tamara prav tako, zato verjamem, da bosta obe še dolgo nosilki te reprezentance. Skupaj smo dosegli zgodovinski uspeh, za katerega smo garali toliko let, in skupaj bomo zagotovo spisali še kakšno lepo zgodbo,” je dodal slovenski kapetan.

“Za punce je v reprezentanci vrhunsko poskrbljeno. Na voljo imajo vse, kar želijo. Na tem smo veliko delali in napredovali z vsako reprezentančno akcijo. Ko pridejo uspehi, pa so tudi bogato finančno nagrajene,” pravi Kraševec.

“V tem tednu v Bratislavi smo razširili bazo igralk, predvsem od mlade Ele Nale Milić veliko pričakujemo, zato je bilo super, da je tu doživela reprezentančni krst med posameznicami. Take izkušnje vedno pridejo prav,” je še rekel Kraševec.

Slovenija bo tekmice za novembrski termin dobila v prihodnji dneh. V primeru uspeha bo zadržala zdajšnji status v svetovni eliti in se bo čez dvanajst mesecev znova potegovala za zaključni turnir, sicer pa jo čaka nazadovanje v evroafriško skupino, kjer je nepretrgoma nastopala od 2012 do 2022.