Alcaraz prvič v Parizu ali Zverev prvič na grand slamih

V moškem finalu odprtega teniškega prvenstva Francije bo eden od udeležencev doživel prvenec. Nemec Alexander Zverev lahko prvič poseže po naslovu na turnirjih velike četverice, Španec Carlos Alcaraz pa se lahko veseli prvega naslova na igriščih Rolanda Garrosa.

Enaindvajsetletni Alcaraz že ima grand slam naslova iz OP ZDA 2022 in Wimbledona 2023, v Parizu pa bo prvič nastopil v zaključnem dejanju, ki se bo začel danes ob 14.30.

Šest let starejši Zverev bo drugič igral v finalu na največjih turnirjih, 2020 sta ga v finalu New Yorka le dve točki ločili od zmage proti Avstrijcu Dominicu Thiemu, z naslovom pa bi presegel svoj dosedanji najodmevnejši dosežek, zlato medaljo na olimpijskih igrah v Tokiu.

Na stavnicah je Španec favorit, statistika odigranih dvobojev pa je precej bolj izenačena. Zverev vodi s 5-4, od tega 2-1 na grand slamih, le na pesku je z 2:1 v prednosti Alcaraz.

V prid Špancu govorijo podatki s finalov. Na turnirjih ATP je od 18 finalov izgubil le štiri, na turnirjih za grand slam ali masters pa je v osmih finalih izgubil le lani v Cincinnatiju proti Novaku Đokoviću.

“Želim pustiti pečat in vpisati svoje ime na pokal zmagovalcev. Vidim se, kako dvigujem pokal mušketirjev, a se hkrati zavedam, da imam pred seboj še eno stopnico, ki je običajno najtežja,” je pred finalom povedal Alcaraz.

V nedeljo je na sporedu še en finale, in sicer v ženskih dvojicah, kjer bo imela novo priložnost za naslov Italijanka Jasmine Paolini. Prve med posameznicami ni izkoristila, saj je bila Poljakinja Iga Swiatek v soboto prepričljivo boljša.

Danes bo Paolini moči združila z rojakinjo Saro Errani, na drugi strani mreže pa bosta Američanka Coco Gauff in Čehinja Katerina Siniakova.