Alcaraz po petih nizih strl Zvereva za naslov v Parizu (dopolnjeno)

Španski teniški as Carlos Alcaraz je zmagovalec odprtega prvenstva Francije v Parizu. V finalu je po štirih urah in 20 minutah s 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2 ugnal Nemca Alexandra Zvereva. Enaindvajsetletnik iz Murcie je tako osvojil tretji naslov na turnirjih za grand slam.

Alcaraz je postal sploh prvi tenisač v odprti eri, ki je prve tri naslove za grand slam osvojil na treh različnih podlagah. Pred tem je dobil OP ZDA 2022 na trdi podlagi in lani Wimbledon na travi.

Pri 21 letih mu zdaj do kompleta naslovov na največjih turnirjih manjka le še OP Avstralije v Melbournu. V finalih grand slamov doslej še ni izgubil. V karieri ima zdaj po 18 finalnih nastopih 14 naslovov na najvišji ravni.

Španski as, ki bo na ponedeljkovi lestvici napredoval na drugo mesto lestvice ATP, je postal osmi Španec z naslovom na pariškem rdečem pesku, največ jih ima seveda Rafael Nadal s 14.

Zverev je drugič v karieri igral v finalu grand slama in drugič izgubil. Leta 2020 ga je v New Yorku po petih nizih in prav tako preobratu ugnal Avstrijec Dominic Thiem.

Sedemindvajsetletnik iz Hamburga je bil četrti Nemec ter prvi po letu 1996 in Michaelu Stichu, ki se je uvrstil v finale Rolanda Garrosa. Zadnji zmagovalec pa ostaja Henner Henkel iz davnega leta 1937.

Olimpijski prvak Zverev je v 34. finalu na najvišji ravni 12. ostal praznih rok. Vseeno je v žep pospravil 1,2 milijona evrov. Zmagovalec je bogatejši za 2,4 milijona.

Alcaraz je za razliko od polfinalnega spopada proti Italijanu Janniku Sinnerju bolje začel in v drugi polovici prvega niza zasenčil visokoraslega Nemca. Zverev pa je v drugem nizu vrnil udarec in po zaostanku z 1:2 dobil vseh pet naslednjih iger za izenačenje na 1:1.

V tretjem delu igre se je zdelo, da ima 21-letni Španec vse pod nadzorom. Vodil je s 5:2 in serviral za niz pri 5:3. Toda Nemec se je vrnil in vse bolj pritiskal na Španca. To mu je prineslo nov “break” in igro kasneje vodstvo z 2:1 v nizih.

Alcaraz je že v polfinalu zaostajal z 1:2 v nizih, a se nato vrnil, tudi tokrat pa je v četrtem nizu prevladoval in z vsega eno izgubljeno igro izsilil odločilni peti niz, kar se je v finalu Rolanda Garrosa zgodilo drugič v zadnjih 20 izdajah.

V njem je odločitev padla v tretji in četrti igri. Najprej je 27-letni Nemec po dveh napakah na mreži, dvojni napaki in neizsiljeni napaki podaril “break” Špancu. Ta pa je v naslednji igri ubranil štiri priložnosti Nemca za izenačenje. Za nameček je nato še enkrat odvzel servis Zverevu ter pri vsega 21 letih na vseh podlagah osvojil turnir velike četverice.

Alcaraz je pokal mušketirjev prejel iz rok švedske legende Björna Borga. Po nekaj spodbudnih besedah Nemcu, ki si je na osrednjem igrišču pred dvema letoma zlomil gleženj in nato dolgo potreboval za povratek nazaj na vrh, je ocenil dogajanje v peščenem delu sezone.

“V ta uspeh smo vložili ogromno dela. V zadnjem mesecu smo večkrat trpeli zaradi moje poškodbe roke. V Madridu se nisem počutil najbolje in sem prišel z veliko dvomi. Nisem preveč treniral in le hvaležen sem lahko, da imam ob sebi tako sposobno ekipo, ki mi vsak dan pomaga, da sem ne le boljši igralec, temveč tudi boljši človek. Sicer ste moja ekipa, ampak vam lahko rečem tudi moja družina,” je v prvem odzivu na podelitvi mladi as iz Murcie.

“Za mano sta izjemna dva tedna. To je turnir, ki sem ga želel dobiti vse od mladih let. Uresničile so se mi sanje in užival bom z ekipo ob proslavljanju te zmage,” pa je nato dodal za Eurosport.

“Iskreno sem imel po tretjem nizu veliko dvomov. Zdelo se mi je, da moji udarci za Alexandra niso nevarni, dominiral je v izmenjavah, pri servisu … Težko mi je bilo, ob koncu tretjega niza sem bil živčen in nisem igral svojega najboljšega tenisa. Toda igral sem v finalu, zato moraš dati vse od sebe in najti rešitev. V četrtem nizu sem se sprostil in v petem pustil na igrišču srce,” je še zaključil Alcaraz.

“Tretji grand slam pri 21 letih je res neverjeten dosežek. Osvojil si jih na treh različnih podlagah. Že zdaj imaš kariero za hišo slavnih. Toliko si že osvojil in prepričan sem, da to ni tvoj zadnji naslov v Parizu,” pa je mlajšemu tekmecu na podelitvi polaskal 27-letni Nemec.

* Roland Garros, grand slam (26,75 milijona evrov):
– finale:
Carlos Alcaraz (Špa/3) – Alexander Zverev (Nem/4) 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2.