Alcaraz po petih nizih strl Zvereva za naslov v Parizu (daljše)

Španski teniški as Carlos Alcaraz je zmagovalec odprtega prvenstva Francije v Parizu. V finalu je po štirih urah in 20 minutah s 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2 ugnal Nemca Alexandra Zvereva. Enaindvajsetletnik iz Murcie je tako osvojil tretji naslov na turnirjih za grand slam.

Alcaraz je postal sploh prvi tenisač v odprti eri, ki je prve tri naslove za grand slam osvojil na treh različnih podlagah. Pred tem je dobil OP ZDA 2022 na trdi podlagi in lani Wimbledon na travi.

Pri 21 letih mu zdaj do kompleta naslovov na največjih turnirjih manjka le še OP Avstralije v Melbournu. V finalih grand slamov doslej še ni izgubil. V karieri ima zdaj po 18 finalnih nastopih 14 naslovov na najvišji ravni.

Španski as, ki bo na ponedeljkovi lestvici napredoval na drugo mesto lestvice ATP, je postal osmi Španec z naslovom na pariškem rdečem pesku, največ jih ima seveda Rafael Nadal s 14.

Zverev je drugič v karieri igral v finalu grand slama in drugič izgubil. Leta 2020 ga je v New Yorku po petih nizih in prav tako preobratu ugnal Avstrijec Dominic Thiem.

Sedemindvajsetletnik iz Hamburga je bil četrti Nemec ter prvi po letu 1996 in Michaelu Stichu, ki se je uvrstil v finale Rolanda Garrosa. Zadnji zmagovalec pa ostaja Henner Henkel iz davnega leta 1937.

Olimpijski prvak Zverev je v 34. finalu na najvišji ravni 12. ostal praznih rok. Vseeno je v žep pospravil 1,2 milijona evrov. Zmagovalec je bogatejši za 2,4 milijona.

Alcaraz je za razliko od polfinalnega spopada proti Italijanu Janniku Sinnerju bolje začel in v drugi polovici prvega niza zasenčil visokoraslega Nemca. Zverev pa je v drugem nizu vrnil udarec in po zaostanku z 1:2 dobil vseh pet naslednjih iger za izenačenje na 1:1.

V tretjem delu igre se je zdelo, da ima 21-letni Španec vse pod nadzorom. Vodil je s 5:2 in serviral za niz pri 5:3. Toda Nemec se je vrnil in vse bolj pritiskal na Španca. To mu je prineslo nov “break” in igro kasneje vodstvo z 2:1 v nizih.

Alcaraz je že v polfinalu zaostajal z 1:2 v nizih, a se nato vrnil, tudi tokrat pa je v četrtem nizu prevladoval in z vsega eno izgubljeno igro izsilil odločilni peti niz, kar se je v finalu Rolanda Garrosa zgodilo drugič v zadnjih 20 izdajah.

V njem je odločitev padla v tretji in četrti igri. Najprej je 27-letni Nemec po dveh napakah na mreži, dvojni napaki in neizsiljeni napaki podaril “break” Špancu. Ta pa je v naslednji igri ubranil štiri priložnosti Nemca za izenačenje. Za nameček je nato še enkrat odvzel servis Zverevu ter pri vsega 21 letih na vseh podlagah osvojil turnir velike četverice.

* Roland Garros (26,75 milijona evrov):
– finale:
Carlos Alcaraz (Špa/3) – Alexander Zverev (Nem/4) 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2.