Alcaraz, Medvedjev in Gauff napredovali v Wimbledonu, Ruud in Osaka izpadla

Na teniškem turnirju za grand slam v Wimbledonu so se danes med drugimi v tretji krog uvrstili tudi lanski zmagovalec in letos tretji nosilec Španec Carlos Alcaraz, Rus Danil Medvedjev in druga nosilka Američanka Coco Gauff. Izpadla pa sta osmopostavljeni Norvežan Casper Ruud in Japonka Naomi Osaka.

Alcaraz je v drugem krogu premagal Avstralca Aleksandra Vukića v treh nizih. Branjenje naslova wimbledonskega zmagovalca je začel z zmago v prvem krogu proti estonskemu kvalifikantu Marku Lajalu, danes pa je imel le malenkost več dela v drugem krogu. Proti Vukiću je prvi niz dobil s 7:6 (5), druga dva pa nato s 6:2. Njegov naslednji tekmec bo Američan Frances Tiafoe, 29. nosilec, ki je odpravil Hrvata Borno Ćorića.

Aktualni zmagovalec Pariza lovi poseben dosežek, saj lahko postane šele šesti igralec po Rodu Laverju, Bjoernu Borgu, Rogerju Federerju, Rafaelu Nadalu in Novaku Đokoviću, ki bi zaporedoma osvojil Pariz in Wimbledon.

“Lovil bom to. Pripravljen sem igrati na res visoki ravni, upam, da mi bo uspelo,” je dejal Alcaraz.

Peti nosilec Medvedjev je premagal Francoza Alexandra Mullerja po štirih nizih. Zmagovalec US Opna 2021 je izgubil prvi niz, potem drugega dobil po podaljšani igri, nazadnje pa slavil s 6:7 (3), 7:6 (4), 6:4, 7:5. Manj uspešen je bil osmopostavljeni Ruud, ki ga je po štirih nizih ugnal italijanski veteran Fabio Fognini. Fognini, šele 94. igralec lestvice ATP, je presenetil osmega nosilca in osmega na svetovni lestvici. Za zmago je 37-letnik, ki je bil na svetovni lestvici najvišje na devetem mestu pred petimi leti, potreboval štiri nize (6:4, 7:5, 6:7 (1), 6:3). V zadnjem je proti Norvežanu, ki je doslej trikrat izgubil v finalih turnirjev najvišje četverice, v Wimbledonu pa še nikoli ni preskočil drugega kroga, zapravil tri zaključne žogice pri vodstvu s 5:2, a je nato vendarle prišel do zmage.

Američan Tommy Paul, 12. nosilec, je ugnal Finca Otta Virtanena s 4:6, 6:3, 5:7, 7:5, 6:4, 16. nosilec Francoz Ugo Humbert pa Nizozemca Botica van de Zandschulpa s 7:6 (9), 6:1, 6:3.

Američanka Gauff, tudi druga igralka lestvice WTA in zmagovalka odprtega prvenstva ZDA, ni imela težav z romunsko kvalifikantko, v tretji krog se je uvrstila z gladko zmago s 6:2, 6:1. Njena tekmica je šele 142. na lestvici WTA in je prvič igrala na turnirjih za grand slam. V naslednjem krogu bo njena tekmica domača kvalifikantka Sonay Kartal.

“Zadovoljna sem, ker sem dobro igrala, res pa je, da bi lahko bile nekatere točke še bolj gladke,” je nastop ocenila Gauff.

Sedma nosilka Italijanka Jasmine Paolini je premagala Belgijko Greet Minnen s 7:6 (5), 6:2, deveta Grkinja Maria Sakari pa Nizozemko Arantxo Rus s 7:5, 6:3.

Naomi Osaka, ki je na igriščih All England Cluba nastopila prvič po letu 2019, je morala priznati premoč Američanki Emmi Navarro; 19. nosilka je zmagala s 6:4, 6:1, štirikratna zmagovalka turnirjev za grand slam pa je klonila po manj kot uri.

“Nisem bila povsem prepričana vase. Nisem se dobro počutila in ta dvom je vplival na mojo igro,” je dejala japonska zvezdnica, ki je po prekinitvi kariere zaradi rojstva otroka šele 113. na lestvici WTA. Zdaj se bo osredotočila na bližnje olimpijske igre v Parizu.