Alcaraz hodil po robu, po petih nizih pa strl odpor Tiafoeja (dopolnjeno)

Španski teniški igralec Carlos Alcaraz je na dvoboju 3. kroga proti Američanu Francesu Tiafoeju hodil po robu, po treh urah in 53 minut dolgem dvoboju pa se je vendarle uvrstil v osmino finala turnirja za grand slam v Wimbledonu. Branilec lanskega naslova na sveti teniški travi je zmagal s 5:7, 6:2, 4:6, 7:6 (2) in 6:2.

Enaindvajsetletni igralec s Pirenejskega polotoka je bil večji del dvoboja v podrejenem položaju, v najbolj odločilnih trenutkih pa je vendarle pokazal svoje teniško mojstrstvo ter po hudem in napornem obračunu strl odpor pet let starejšega Američana.

Alcaraz je po zaostanku v nizih z 1:2 najboljšo predstavo prikazal prav v podaljšani igri četrtega niza, ki ga je gladko dobil s 7:2. Izjemno samozavestno igro je prikazal tudi v odločilnem petem nizu, že v tretji igri je odvzel začetni udarec tekmecu in nato na svoj servis povedel s 3:1. Svojo prevlado je potrdil tudi v nadaljevanju dvoboja, v peti igri je ponovil vajo in na servis Američana povedel s 4:1 ter dvoboj brez stresnih trenutkov pripeljal do končne zmage.

“Dvoboji s Francesom so zame vedno velik izziv. Gre za nadarjenega in trdoživega igralca, ki je danes znova dokazal, da je zasluženo na vrhu in se je sposoben boriti za turnirske zmage. V začetku dvoboja nisem našel ustreznih rešitev za njegovo prodorno igro, a sem vesel, da sem jih v prelomnih trenutkih dvoboja le našel in se uvrstil v nadaljnji krog,” je po zmagi dejal Alcaraz, ki v Wimbledonu naskakuje četrto zmago na turnirjih za grand slam po predlanski zmagi v New Yorku, lanski v Wimbledonu in letošnji v Parizu.

Španca, sicer tretjega nosilca turnirja z nagradnim skladom 52,3 milijona evrov, v osmini finala čaka zmagovalec ameriško-francoskega obračuna Brandon Nakashima – Ugo Humbert.

Današnji spored turnirja v Wimbledonu kroji dež, tako da sta v moški konkurenci dokončana le še dva obračuna. Na prvem je Američan Tommy Paul ugnal Kazahstanca Aleksandra Bublika s 6:3, 6:4 in 6:2, na drugem pa je bil desetopostavljeni Bolgar Grigor Dimitrov boljši od Francoza Gaela Monfilsa s 6:3, 6:4 in 6:3.

Danes bo na veliko sceno stopil tudi Italijan Jannik Sinner. Prvi nosilec in prvi igralec na jakostni lestvici ATP se bo pomeril s Srbom Miomirjem Kecmanovićem.

V ženski konkurenci se je v osmino finala prebile sedmopostavljena Italijanka Jasmine Paolini po zmagi nad Kanadčanko Bianco Andreescu s 7:6 (4) in 6:1. Španka Paula Badosa je bila boljša od 14. nosilke iz Rusije, Darjo Kasatkino je ugnala s 7:6 (6), 4:6 in 6:4, medtem ko je Američanka Madison Keys, 12. nosilka, premagala Ukrajinko Marto Kostjuk (18. nosilko) s 6:4 in 6:3.

Med 16 sta napredovali tudi Novozelandka Lulu Sun po zmagi nad Kitajko Zhu Lin s 7:6 (4) in 7:6 (6) ter Američanka Emma Navarro, ki je bila boljša od Rusinje Diane Šnajder z 2:6, 6:3 in 6:4.