Pokal BJK: Slovenija po prvem dnevu in zaostanku z 0:2 ne izobeša bele zastave

Slovenija po prvem dnevu dvoboja pokala BJK v Bratislavi proti Slovaški zaostaja z 2:0. Ela Nala Milič (812. WTA) je s 6:4 in 6:3 izgubila z najboljšo slovaško igralko Anno Karolino Schmiedlovo (68. WTA), v drugem dvoboju pa je Viktoria Hrunčakova (146. WTA) s 6:1, 5:7 in 6:3 premagala Veroniko Erjavec (203. WTA).

Ela Nala Milić je proti izkušenejši tekmici osvojila 7 iger. (Foto: ITF)

Najprej je na igrišče stopila najmlajša slovenska reprezentantka. Ela Nala Milić je svoj prvi dvoboj med posameznicami v pokalu BJK začela zelo pogumno in z močnimi udarci povsem onemogočila igro najboljše Slovakinje. Povedla je z 2:0 in kmalu zatem s 3:1. Milićeva je v peti igri vodila s 40:0, a ji je Slovakinja po petih zaporednih točkah odvzela servis in znižala na 3:2. “Načrt je bil, da grem v tekmo agresivno. Rada igram agresivno. Imela je nekaj sreče v peti igri, ko sem imela res lepo prednost,” je o začetku dvoboju rekla Milićeva. Slovakinja je v 9. igri Milićevi še tretjič odvzela servis in povedla s 5:4, takoj zatem pa dobila še zadnjo igro v prvem nizu. Ta je trajal 47 minut. V nadaljevanju je Milićeva servirala nekoliko slabše in izkušena Slovakinja je to uspela izkoristiti, hitro je namreč povedla s 4:1. 18-letna Slovenka se sicer ni predala, a je kmalu še četrtič izgubila igro na svoj servis in Slovakinja ji je ušla na 5:2. Sledil je brejk na vsaki strani, drugi pa je pomenil tudi konec dvoboja. Niz se je končal s 6:3, dvoboj pa je trajal uro in 39 minut. “Bila je dobra borba. Položaj na lestvici ne pove vsega. Pomembno je tisto, kar pokažeš na igrišču. Bilo je nekaj trenutkov, ko se mi je zalomilo, vseeno pa je bila to dobra izkušnja. Na svoj servis bi lahko nekajkrat odigrala boljše. Ona pa je bila konstantna, ni imela veliko padcev v igri. Je dobra igralka, ampak lahko se boriš z njo. Delala je malo napak, ko je potrebno, da eno žogo več v igrišče. Seveda pa so tu tudi njene izkušnje. Odigrala je številne turnirje in to se pozna,” je po dvoboju rekla Milićeva.

“Pričakovala sem, da dvoboj ne bo lahek. Mnogi so tako mislilli, ko so videli razliko med nama na lestvici WTA. Ekipna tekmovanja pa so drugačna. Na začetku je igrala zelo dobro. Moram priznati, da me je malce presenetila. Začela je zelo agresivno in mi takoj ušla. Ni imela kaj izgubiti, zato je bil  tudi takšen začetek. Potem pa so prevladale izkušnje in več težkih tekem, ki jih imam za seboj. Uspelo mi je obrniti izid in na koncu sem Slovaški priigrala prvo točko. Vesela sem, da so kljub delovnemu dnevu prišli navijači. Njihova podpora mi je zelo pomagala,” je po dvoboju rekla Schmiedlova.

Drugi dvoboj se za Slovenijo ni začel najboljše. Hrunčakova je namreč prvi niz dobila s kar 6:1. V nadaljevanju pa je Veronika Erjavec zaigrala veliko bolje. Ves čas je bilo zelo izenačeno, vseeno pa je Hrunčakova prišla do prednosti 5:3. Erjavčeva pa je nato v 9. igri ubranila kar dve zaključni žogi in znižala na 5:4. S pametno igro je ob številnih napakah tekmice dobila še tri igre zapored in izenačila na 1:1 v nizih.

Veronika Erjavec je v drugem nizu pripravila preobrat, v tretjem klonila. (Foto: ITF)

Hrunčakova je v tretjem nizu hitro povedla z 2:0, borbena Erjavčeva pa je takoj zaustavila njen nalet in dobila tri igre zapored. A je sledil še en preobrat, zadnji, Hrunčakova je namreč dobila štiri igre zapored in zmagala s 6:3. “To je bila moja prva tekma v slovenskem dresu med posameznicami. Moram priznati, da sem bila pred tekmo kar malce nervozna. Nisem vedela, kaj lahko pričakujem. Ko sem stopila na igrišče pa me je podpora navijačev dvignila. Ne glede na rezultat v prvem nizu. Ta ni bila takšen zaradi moje nervoze, ampak je ona zares odigrala izjemno. Servirala je odlično, zadevala je iz teka nore kote. Ni mi dala priložnosti. Ni veliko popuščala, morda je imela majhna nihanja. A je bil servis vedno zelo dober. Tudi sama nisem slabo servirala. Ponosna sem, da sem ostala zbrana in prišla do izenačenja na 1:1. Ubranila sem tudi dve zaključni žogi. Trenutek slabosti pa je bil dovolj, da je v tretjem nizu izkoristila nekaj mojih napak, ko je odigrala brezhibno in brez napak. Ne bomo se predali. Smo v neprijetnem položaju, ampak redko dobiš priložnost, da lahko po porazu naslednji dan znova igraš. Fizično se počutim dobro, tako da ne bomo obupali, ” je po dvoboju rekla Veronika Erjavec.

“Ela je v dvoboj krenila zelo samozavestno. Res me je presenetila. Ponosen sem na njo. Prvi niz je imela lepo priložnost. So se pa na koncu poznale izkušnje slovaške igralke. Vse je dala od sebe. To je bila lepa izkušnja, prikazala je zelo dobro igro. Videla je tudi, kaj mora še popraviti v svoji igri. Nato je sledil drugi dvoboj. Hrunčakova je odigrala zelo dobro tekmo, predvsem prvi niz je bil odličen. Res me je presenetila. Ravne žoge z obeh strani. Že dolgo v ženskem tenisu nisem videl takšne igre, kot jo je Slovakinja prikazala v prvem nizu. V drugem nizu se je Veronika vrnila in ubranila dve zaključni žogi. Stvari so se začele obračati. Morda slab trenutek na začetku tretjega niza, pa pri 3:3, ampak to je tenis. Verjamem, da bo jutri drugače. Ne bomo izobesili bele zastave, izgubljali smo že proti boljšim reprezentancam, pa smo na koncu zmagali. Čaka nas sestanek in jutri nova borba,” je po koncu prvega dne rekel kapetan Andrej Kraševec.

V soboto sledijo dve partiji posameznic ter igra dvojic. Zmagovalke dvoboja bodo napredovale na zaključni turnir v Sevillo, kjer je Slovenija lani novembra igrala v polfinalu. Poraženke novembra čaka boj za obstanek med svetovno elito Pokala BJK.

BRATISLAVA, pokal BJK

Finale kvalifikacij za svetovno skupino

Slovaška – Slovenija 2 : 0

Petek:

Ela Nala Milić – Anna Karolina Schmiedlova 4 : 6, 3 : 6.

Veronika Erjavec – Viktoria Hrunčakova 1 : 6, 7 : 5, 3 : 6.

Sobota (začetek ob 12.00)

Veronika Erjavec – Anna Karolina Schmiedlova

Ela Nala Milić – Viktoria Hrunčakova

Pia Lovrič / Nina Potočnik – Viktoria Hrunčakova / Tereza Mihalikova