Znane vse četrtfinalistke, izpadli Garcia in olimpijska prvakinja

Na odprtem teniškem prvenstvu Avstralije v Melbournu so znane vse četrtfinalistke. Ponoči sta izpadli četrta nosilka Caroline Garcia iz Francije ter olimpijska prvakinja, Švicarka Belinda Benčič. Od prve je bila boljša nepostavljena Poljakinja Magda Linette, od druge pa peta nosilka iz Belorusije Arina Sabalenka.

Tridesetletna Linette je za zmago proti eni od favoritinj za naslov potrebovala dve uri, slavila pa je s 7:6 (3), 6:4.

Odlično je servirala, saj je v igrišče spravila 75 odstotkov vseh prvih servisov, dobila pa 65 odstotkov teh točk. Še uspešnejša je bila z drugim servisom, saj je osvojila kar 69 odstotkov točk.

“Ne morem verjeti, še vedno nisem dojela. Ne vem, kaj se pravzaprav dogaja,” je bila po dvoboju presrečna 30-letnica, ki večjih uspehov na grand slamih doslej ni imela. Pred letošnjim Melbournom v 29 nastopih nikoli ni zaigrala v osmini finala.

Edina preostala Poljakinja v žrebu po izpadu prve nosilke Ige Swiatek se bo v naslednjem obračunu pomerila s Čehinjo Karolino Pliškovo.

Ta je imela v spodnji polovici žreba še najmanj težav v osmini finala, saj je Kitajko Shuai Zhang premagala s 6:0, 6:4 po vsega 57 minutah igre.

V drugem četrtfinalu spodnje polovice žreba se bosta udarili Sabalenka in Hrvatica Donna Vekić.

Sabalenka se je prvič v karieri uvrstila v četrtfinale OP Avstralije, pred tem je na ostalih turnirjih velike četverice že trikrat igrala v polfinalih.

Tokrat je s 7:5, 6:2 ugnala olimpijsko prvakinjo in nadaljuje z odličnimi predstavami v tem letu. Pred letom dni je imela ogromne težave predvsem pri začetnem udarcu, nato pa je začela delo s specialistom za biomehaniko.

“Zelo vesela sem, da se mi je to zgodilo. V tistem trenutku sem bila odprta za vsako pomoč. Pravzaprav sem že moledovala, da naj mi kdo pomaga rešiti ta prekleti servis,” se je za preklinjanje opravičila Sabalenka.

“Dolgo sem morala čakati, da sem se naučila, kako shajati z negativnimi občutki in da ti to na igrišču nikakor ne pomaga,” je še dodala Belorusinja.

V tem letu sploh še ni izgubila niza (16-0), potem ko je slavila še na enem od pripravljalnih turnirjev v Adelaide.

Za preboj v polfinale se bo Sabalenka pomerila s Hrvatico Vekić. Ta je končala pravljico 17-letne Čehinje Linde Fruhvirtove. Premagala jo je s 6:2, 1:6, 3:6.

Zdaj 26-letnica iz Osijeka je bila v mlajših letih prav tako predvidena za velike stvari, a so jo večkrat ustavile tudi poškodbe. Le enkrat je doslej igrala v četrtfinalu, in sicer na OP ZDA leta 2019.

V moški konkurenci bodo danes prav tako znani vsi četrtfinalisti. Srb Novak Đoković se bo pomeril z edinim preostalim domačim igralcem Alexom De Minaurom, trenutno pa se na igrišču merita Rus Andrej Rubljov in Danec Holger Rune.

Američana Ben Shelton in Jeffrey Wolf se med seboj merita za največji uspeh v karieri, Španec Roberto Bautista-Agut pa bo izzval še enega Američana Tommyja Paula.