Živa Falkner po dvoboju s Švedsko: “Ko igram za Slovenijo, je to vedno nekaj posebnega. To imam v nekem posebnem predalu.”

Slovenska ženska reprezentanca je peti dan v 1. evro-afriški skupini v pokalu BJK doživela prvi poraz. V dvoboju, ki ni odločal o končni uvrstitvi Slovenk, so bile z 2:1 boljše Švedinje. Slovenija se je sicer že včeraj uvrstila v nadaljevanje tekmovanja, ki bo novembra.

Poraz proti Švedski za Slovenijo ni bil usoden. Tudi tekma proti Madžarski nima pravega tekmovalnega pomena.

Selektor Andrej Kraševec se je odločil, da bodo danes nastopile najmlajše tri slovenske igralke. Slovenija je namreč že včeraj osvojila prvo mesto v skupini. V prvem dvoboju je za Slovenijo, tako kot včeraj, zaigrala Pia Lovrič (573. WTA). Njena tekmica je bila Kajsa Rinaldo Persson (1013. WTA). Že kaj hitro pa je bilo jasno, da Slovenka dvoboja ne bo mogla dokončati. Že v prvi igri je namreč začutila bolečino v stegenski mišici.

Borbena Lovričeva je vztrajala do konca prvega niza, potem pa je dvoboj predala. “Pri odrivu ob servisu sem začutila bolečino. Potem se enostavno nisem več mogla normalno premikati po igrišču. Zato sem proti Švedinji zelo težko igrala, saj je bila zelo natančna. Proti koncu niza smo se odločili, da končam. Potrebno je gledati na prihodnost, nisem želela, da se poškodba še poslabša. Nikoli si ne želim predati dvoboja, ampak moraš poslušati telo. Bolečina je namreč še vedno prisotna,” je dejala razočarana Lovričeva.

Pia Lovrič zaradi bolečin tekme ni uspela zaključiti. (Foto: ITF)

V drugem dvoboju je slovenske barve med posameznicami prvič v karieri zastopala Živa Falkner (482. WTA). Njena tekmica je bila Julita Saner (865. WTA). 19-letna Falknerjeva je začela odlično in prvi niz dobila s 6:1. Tudi v drugem nizu je bila Slovenka boljša, Švedinja je ob koncu dvoboja sicer nudila nekoliko boljši odpor, a zmaga Falknerjeve ni ogrozila. Drugi niz se je končal s 6:2, dvoboj pa je trajal uro in 20 minut.

Falknerjeva je pol ure kasneje na igrišče odšla še enkrat, skupaj z Laro Smejkal ju je čakal odločilni dvoboj v igri dvojic. Švedinji sta bili boljši in Slovenija je tako doživela prvi poraz v Turčiji.

Za mano je super dan. Izkoristila sem prvo priložnost in prišla do zmage. Rada bi se zahvalila selektorju, ki mi je dal danes priložnost tudi med posameznicami. Odigrala sem na visokem nivoju in prišla do
zaslužene zmage. Ko igram za Slovenijo je to vedno nekaj posebnega. To imam v nekem posebnem predalu. Vedno dam vse od sebe in upam, da bom še dobila priložnost v slovenski reprezentanci. Na igrišču sem se počutila zelo dobro. S trenerjem gradiva igro, ki mi jo je danes uspelo pokazati tudi na igrišču. Razvijam agresivno igro, pomemben je tudi servis. Zelo pomembni pa sta tudi prvi dve žogi po servisu, pomembno je, da sem dovolj agresivna od samega začetka,” je po napornem dnevu povedala Falknerjeva.

Živa Falkner je navdušila s predstavo v posamični konkurenci.

Žal se je Pia poškodovala na začetku dvoboja. Živa je nato zaigrala zelo dobro. Bila je dovolj agresivna na igrišču in tako prišla do suverene zmage. V dvojicah je malce zmanjkalo. Je pa pomembno, da tudi mlajše igralke dobijo priložnost. Potrebno je videti, na koga vse lahko računamo v prihodnosti. Glavni igralki sta naredili svoje, zdaj pa imajo mlajše igralke priložnost, da pridobijo izkušnje. Za jutri še ne vemo, kdo bo igral. To se bomo odločili na sestanku,” je po koncu današnjega dne povedal selektor Andrej Kraševec.

Jutri Slovenijo čaka superfinale z Madžarsko, ki pa ne bo imel tekmovalnega značaja, saj sta se obe reprezentanci že uvrstili v nadaljevanje tekmovanja.

Pokal Billie Jean King
1. evro-afriška skupina (Antalija)

Petek, 15.4.

SLOVENIJA : ŠVEDSKA 1:2

Pia Lovrič – Kajsa Rinaldo Persson 2:6, * – predaja
Živa Falkner – Julita Saner 6:1, 6:2
Falkner Ž./Smejkal L. – Cabaj Awad J./Hennermann C. W. 4:6, 3:6