Živa Falkner: “Odigrala sem dobro tekmo. Ni bilo nobenega strahu.”

Slovenska ženska reprezentanca je zadnji dan v 1. evro-afriški skupini v pokalu BJK doživela drugi poraz. V finalu, ki ni odločal o končni uvrstitvi Slovenk, so bile z 2:1 boljše Madžarke. Naše vzhodne sosede so imele v Turčiji kar tri igralke iz prve stoterice. Slovenija se je sicer že po štirih tekmah uvrstila v nadaljevanje tekmovanja, ki bo novembra.

Ekipa z medaljami

V prvem dvoboju je za Slovenijo prvič med posameznicami zaigrala najmlajša članica ekipe Lara Smejkal. Njena tekmica je bila Reka-Luca Jani (140. WTA). 17-letna Smejkalova, ki je rojena v ZDA, je bila na začetku dvoboja pričakovano nervozna, ob preveliki želji pa je delala napake. Prvi niz je izgubila s 6:2. Takšen je bil rezultat tudi v drugem, razlika pa je bila, da je proti koncu dvoboja zaigrala veliko bolj sproščeno in s tem pridobila dragocene izkušnje za zadnjo sezono med mladinkami. “To je bila moja prva tekma na tako visokem nivoju. Malo sem bila živčna. Morda sem na trenutke želela preveč. Tekmica je igrala zelo dobro. Vseeno pa je bila to dobra izkušnja. Ona je bolj izkušena, kar se je videlo na tekmi. Za mano je nepozaben teden. Slovenija se je uvrstila naprej, res sem vesela, da nam je to uspelo. Novembra spet igramo, res sem vesela, da sem del te ekipe,” je po dvoboju dejala Smejkalova.

Kot druga je na igrišče prišla 19-letna Živa Falkner (482. WTA). Njena tekmica je bila Anna Bondar (72. WTA). Pogumna Dolenjka se ni ustrašila igralke iz prve stoterice. V prvem nizu ji je nudila odličen odpor, Madžarka pa ga je na koncu dobila s 6:4. V drugem nizu je bila Madžarka boljša s 6:2 in dvoboj je bil odločen. “Odigrala sem dobro tekmo. Ni bilo nobenega strahu. V dvoboju sem se borila za vsako točko. Prvič sem igrala proti TOP 100 igralki. Mislim, da sem se dobro upirala. Ima res dober servis. To je res lepa izkušnja, videla sem, da se lahko kosam z najboljšimi na svetu. Bila je kot tiger na igrišču. Ima zelo močno igro, sploh nima slabega udarca. Zdaj imam en teden prosto, potem pa se vračam na turnirje. Najprej v Zagrebu, potem pa grem še v Koper, “ je po dvoboju dejala Falknerjeva.

Madžari so igro dvojic nato odpovedali, tako, da je bil končni rezultat 2:1 za naše vzhodne sosede.

“Danes sta priložnost dobili mlajši igralki. Pokazali sta, da sta si zaslužili vpoklic. Bodo pa morale mlajše igralke zdaj nekaj pokazati tudi na turnirjih. To je bila za njih lepa izkušnja. Cilj je izpolnjen. To je najpomembnejše. Izredno sem vesel, da smo si to zagotovili po štirih dneh. Tamara in Kaja zame sodita med najboljših 30 igralk na svetu. Sta gradnik te ekipe že nekaj let. Pokazali sta, da se lahko kosata z vsemi najboljšimi. Upam, da bomo naslednjo tekmo igrali doma. To je naša velika želja. Da bodo vsi videli, kako poteka tenis na najvišjem nivoju,” je ob koncu dejal selektor Andrej Kraševec.

Ob Madžarski in Sloveniji se je v nadaljevanje tekmovanja uspelo uvrstiti še Hrvaški, ki je danes z 2:1 premagala Srbijo.

Tamara Zidanšek je že zapustila reprezentančni tabor. Iz Antalye je odšla v Stuttgart, kjer jo naslednji teden čaka prvi letošnji nastop na turnirjih s peščeno podlago.

Pokal Billie Jean King

Prva evro-afriška skupina, Antalya

Finale: Slovenija – Madžarska 1:2

Lara Smejkal Reka-Luca Jani 2:6, 2:6.

Živa Falkner – Anna Bondar 4:6, 2:6.

Kaja Juvan/Lara Smejkal – Amarissa Kiara Toth/Reka-Luca Jani predaja