Žiga Švec: “Kot mlad igralec sem res ljubil, ampak ljubil Andyja Murrayja”

Od 13. do 15. oktobra bo v Monte-Carlu potekal zaključni turnir Junior Masters, na katerem bo svojega predstavnika imela tudi Slovenija. V kategoriji U16 bo to 15-letni Žiga Švec (ŽTK Maribor).

Ziga Svec at Tenis Fest at ATP Challenger Zavarovalnica Sava Slovenia Open 2019, day 9, on August 17, 2019 in Sports centre, Portoroz/Portorose, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Tennis Europe tudi v zaključku letošnje sezone pripravlja zaključni turnir Junior Masters, na katerem se v starostni kategoriji U14 in U16 predstavi osmerica, ki je v tekoči sezoni zbrala največ točk. Kot sedmouvrščeni se je v Monte Carlo uvrstil tudi Švec. V preteklosti so na turnirju zmagali Rafael Nadal, Kim Clijsters in Alexander Zverev. Prav z Nadalom je imel Švec zanimivo srečanje: ”Srečal sem ga na OP ZDA leta 2019. Po nekem naključju sem se zaletel v njega. Ob tem mi je padel telefon in mi ga je on pobral. Zelo je bil prijazen. Malce sva se pogovorila. Ne preveč, ker se mu je mudilo na trening,” je o Nadalu dejal Švec, nato pa se spomnil še na otroškega vzornika: “Kot začetnik sem res ljubil, ampak ljubil Andyja Murraya. On je bil taka faca. Všeč mi je bilo, da se je na igrišču ves čas pogovarjal sam s seboj. Ob tem pa to ni vplivalo na njegovo igro. Me je kar prizadelo, ko sem slišal, da ne bo mogel več igrati na najvišjem nivoju. Ampak vsa čast, da še vedno vztraja.”

In kaj pričakuje v Monte Carlu: ”Tja odhajamo 11. oktobra. Pričakovanja niso velika. Tam bom dal vse od sebe. Rezultat pride glede na tvojo željo in tvoj vložek v igro.” Včeraj je nastopil tudi na slovenskem zaključnem mastersu v Kopru, vendar je moral finalni dvoboj proti Agneliju predati: “Zdaj se mi to slabo počutje vleče že nekaj časa. Že v Bosni sem bruhal na igrišču in sem moral predati dvoboj. To se mi je ponovilo tudi včeraj v Kopru. Upam, da ni kaj hujšega. Imam še zdravniški pregled. Upam, da se bo vse rešilo.” Švec je nato odgovoril tudi na vprašanje – če bi lahko izbiral, čigav backhand, forehand in servis bi imel: “Forehand bi kar ostal moj. Ker imam tako lahkoto in sem težko zategnjen z njim. Bekend bi imel od Novaka Đokovića. Raztegljivost in konstanta, da lahko iz vseh položajev naredi kar želi. Pri servisu bi lahko izbral Isnerja ali Karlovića, ampak to ni fer. Ker bi bilo to predobro. Tudi tu bi izbral Đokoviča.”

O začetkih v Murski Soboti, selitvi v Maribor in notranji konkurenci v ŽTK Maribor pa v posnetku.