Zidanškova proti Rusovi, Juvanova proti Zanevski

V Melbournu so opravili žreb prvega kroga odprtega prvenstva Avstralije, kljub negotovosti o vizumu prvega igralca sveta Novaka Đokovića. V konkurenci posameznic bosta na turnirju za grand slam nastopili dve Slovenki Kaja Juvan in Tamara Zidanšek. Juvanova bo zaigrala proti Maryni Zanevski iz Belgije, Zidanškova pa proti Nizozemki Arantxi Rus.

Juvanovi je žreb namenil 28-letno Maryno Zanevsko, v Odesi v Ukrajini rojeno predstavnico Belgije, sicer 81. igralko sveta.

Zidanškova pa se bo v prvem krogu merila prav tako s tekmico iz države Beneluksa, 31-letno Nizozemko Arantxo Rus, 66. igralko sveta.

Po izpadu Blaža Role v kvalifikacijah Slovenija v moški konkurenci ne bo imela svojega predstavnika.

Na turnirju za grand slam v Melbournu bo nastopila tudi Koprčanka Andreja Klepač, in sicer v konkurenci dvojic.

Žreb je potekal v senci dogajanja, povezanega z vstopnim vizumom za bivanje v Avstraliji prvega igralca sveta Novaka Đokovića. Najprej so ga preložili, a nato vendarle izpeljali. Ni še znano, če bo prvi igralec sveta lahko nastopil. Avstralska vlada namreč odloča o morebitnem izgonu Đokovića ter preklicu zdravstvene izjeme, ki mu jo je odobrila avstralska teniška zveza in na podlagi katere mu ni bilo treba izpolniti pogoja o cepljenju proti novemu koronavirusu za vstop v državo.

Devetkratni zmagovalec uvodnega grand slama sezone se bo v prvem krogu, če bo sploh nastopil, pomeril z rojakom Miomirjem Kecmanovićem. V zgornji polovici žreba sta tudi Nemec Alexander Zverev in Španec Rafael Nadal, ki se lahko srečata v četrtfinalu. Đokovićev možni tekmec v četrtfinalu je Italijan Matteo Berrettini, nekdanja številka 1 Nadal, ki je na tem turnirju zmagal leta 2009, in Đoković pa bi se lahko srečala v polfinalu turnirja.

Nadal, Đoković in Švicar Roger Federer, ki je avstralski uvod v sezono izpustil, imajo namreč vsak po 20 osvojenih turnirjev za grand slam v posamični konkurenci.

V ženskem delu turnirja se bo branilka naslova Japonka Naomi Osaka, ki je slavila tudi leta 2019, v prvem krogu pomerila z Kolumbijko Camilo Osorio.

Domačinka Ashleigh Barty, prva nosilka turnirja, pa bo za tekmico v uvodnem krogu dobila kvalifikantko.