Zidanškova in Juvanova v drugem kolu turnirja v Portorožu 

Na turnirju WTA Zavarovalnica Sava Portorož smo med posameznicami danes videli štiri slovenske nastope in dve zmagi. Najprej se je v drugo kolo uvrstila Kaja Juvan, ki je premagala prvo nosilko Hrvatico Petro Martić. Rezultat je bil 6:3 in 6:4. V zadnjem dvoboju dneva pa je zmagala še Tamara Zidanšek. 

Objavljamo urnik za sredo, 15.9.2021.

PORTOROZ, SLOVENIA – SEPTEMBER 14: Tamara Zidansek of Slovenia greets fans during the 1st Round of WTA 250 Zavarovalnica Sava Portoroz at SRC Marina, on September 14, 2021 in Portoroz / Portorose, Slovenia. Photo by Matic Klansek Velej / Sportida

Najboljša slovenska igralka, trenutno je na 34. mestu lestvice WTA, je igrala proti kvalifikantki iz Italije Cristiani Ferrando. Italijanka je v prvem nizu sicer izenačila na 1:1, potem pa je Zidanškova dobila pet iger zapored in zmagala s 6:1. “Na začetku vsake tekme je normalno, da je prisotne nekaj nervoze. Tekmice nisem poznala. Potrebno se je bilo privaditi na njeno igro. Že v prvi igri sem imela priložnost za brejk, kar je mi je takoj dalo potrditev, da sem dobro začela. Ta začetek mi je dal zagon. Res sem se dobro počutila na igrišču,” je dejala Zidanškova, ki je izkoristila peto zaključno žogo in tudi drugi niz dobila s 6:1: “Četudi ne izkoristiš 100 zaključnih žogic se na treningih pripravljamo, da potem izkoristiš 101. Vsaka tekma je poglavje zase. Tako razmišljajo vse igralke. Lepo je bilo prebiti led že včeraj v igri dvojic, danes pa smo to le še nadgradili. Odigrala sem toliko kolikor je bilo potrebno. Na začetku so možnosti 50:50. Vedno je treba biti osredotočen od začetka do konca. Zahvalila pa se bi tudi navijačem, ki so prišli v tako velikem številu.” Dvoboj je trajal 68 minut, Zidanškova pa se bo v drugem kolu srečala z Anhelino Kalinino.

Da so razlike med vrhunskimi igralkami res majhne smo videli že od samega začetka dvoboja med Petro Martič in Kaja Juvan. Juvanova je odločno in zbrano osvajala točke in igre, Martićeva (lani je bila celo 14. igralka na svetu) pa je posledično na drugi strani delala številne napake. Ključen je bil drugi odvzem servisa tekmici in Juvanova, trenutno je na 103. mestu lestvice WTA, je prvi niz dobila po 39 minutah. Rezultat je bil 6:3. “Ta podlaga mi res ustreza. Držala sem se svojega načrta. Petra zelo dobro servira, ampak sama sem bila od samega začetka zelo osredotočena. Pri njenem kick servisu se njena žoga res odbije visoko. Zato sem se postavila nekoliko nazaj. Tudi sama pa sem ves čas verjela v svoj servis, verjela sem, da sem dobra tudi v izmenjavah,“ je po eni izmed največjih zmag v karieri dejala Juvanova. Nihanj ni bilo niti v nadaljevanju in po uri in 26 minutah je izločila prvo nosilko. Drugi niz se je končal s 6:4. “Čeprav je bila na drugi strani prva nosilka se s tem nisem obremenjavala. Ne gledam številk, gledam samo igralke. Delam svoje stvari. Že v prvo igro sem šla s tipanjem in hitro sem našla stvari, ki jih lahko naredim boljše od nje. Včeraj sem tesno izgubila v igri dvojic, zato sem si rekla – danes se to ne bo zgodilo. Čutim, da sem že na takšnem nivoju, da lahko igram z vsemi najboljšimi igralkami. Se pa še vedno učim. Je pa potrebno zdaj dlje, več dni zapored držati to konstantnost. Počutim se kot doma. Vesela sem, da so prišli navijači in navijali zame. Hvala moji ekipi, manjka le trener, ki doma čuva otroke, vendar sva bila v stiku po telefonu” je za konec dejala Juvanova, ki se bo v četrtek v drugem kolu pomerila s kvalifikantko Aleksandro Krunić. Srbkinja je danes izločila Živo Falkner.

Kot prva se je danes na igrišče podala Pia Lovrič. 19-letna Lovričeva je, podobno kot včeraj Radišićeva,  v dvoboj krenila zelo pogumno. Povedla je s 3:2, vseeno pa je Alison Riske na koncu prvi niz dobila s 7:5. Američanka je trenutno 38. na lestvici WTA, leta 2018 pa je bila celo 18. “Z igro sem zadovoljna, mislim pa, da je bil prvi servis odločilen na današnjem dvoboju. Nisem tako dobro servirala kot znam. Dala sem vse od sebe. Borila sem se za vsako točko,” je o izenačenem prvem nizu dejala Lovričeva. V nadaljevanju so se pri Lovričevi začele pojavljati napake, Američanka pa je bila vse bolj samozavestna in zanesljiva z osnovne črte. Riskejeva je hitro povedal s 4:1, a se Lovričeva ni predala. Znižala je na 4:3, nato pa je Američanka dobila tri igre zapored in se uvrstila v 2. kolo. “Zelo sem bila vesela, da sem dobila povabilo organizatorja. Res sem jim hvaležna za to priložnost. To je povsem drug svet. Nivo je veliko višji. Takšne igralke ne odpuščajo napak. Želja za prihodnost je, da čimprej pridem med prvih 200 igralk. Tako bi lahko igrala kvalifikacije na turnirjih za grand slame,” je dejala Lovričeva. 

Druga Slovenka danes na osrednjem igrišču je bila Živa Falkner. Vrstnica Pie Lovrič je, kot že rečeno, igrala proti Srbkinji Aleksandri Krunić, ki je bila pred leti na 39. mestu lestvice WTA. Kruničeva, ki je tu odigrala že dva kvalifikacijska dvoboja, je bila boljša s 6:1 in 6:3. “Najprej zahvala organizatorjem za vabilo. To je bila dobra izkušnja za naprej. Sama sem šele začela s profesionalnim tenisom, tukaj pa so igralke, ki igrajo na turnirjih za grand slam. Pred mano je še veliko dela. Upam, da bom tu v Portorožu nekoč med najboljšimi igralkami. V enem letu sem prišla do te točke, cilji pa so, da v dveh letih pridem do turnirjev za grand slam,” je o svoji načrtih dejala Falknerjeva.

V igri dvojic sta danes igrali Tina Cvetkovič in Ela Nala Milič. Par Danilina/Stollar je bil boljši s 6:1 in 6:0.

Jutri bodo Slovenke nastopale le med dvojicami.