Zgodovinski uspeh: Slovenija po epskem preobratu napredovala med najboljših 12 ekip na svetu!

Slovenska ženska teniška izbrana vrsta si je z epsko zmago proti Romuniji priigrala mesto na zaključnem turnirju svetovnega ekipnega prvenstva, ki ga Mednarodna teniška zveza ITF imenuje pokal BJK. Preobrat, kakršen je proti romunski izbrani vrsti uspel Sloveniji, bo šel v zgodovino kot eden največjih v omenjenem tekmovanju.

Tamara in Kaja v Kopru spisali zgodovino. (Foto: Vid Ponikvar/Sportida)

Po nesrečnem petkovem razpletu se je slovenska izbrana vrsta v Kopru proti Romuniji znašla v zaostanku z 0:2 v zmagah. Ko je Ana Bogdan v 3. dvoboju proti Tamari Zidanšek v odločilnem tretjem nizu povedla s 5:2, se je uvrstitev na zaključni turnir najboljših 12 ekip na svetu zdela daleč luna, a Slovenija se ni predala in spisala preobrat, ki mu ni para.

Tamara Zidanšek se je kar trikrat rešila po tem, ko je Bogdan že servirala za zmago, na koncu pa obračun po več kot treh urah dobila s 3:6, 7:6(4) in 7:5. V naslednjem dvoboju je Kaja Juvan z odlično predstavo ekspresno hitro dobila obračun proti Jaqueline Cristian in vse se je začelo znova.

Selektor Andrej Kraševec je pričakovano posegel pri spremembi para za odločilni dvoboj dvojic in v ogenj še enkrat več poslal Tamaro in Kajo. Igralki sta delovali zelo samozavestno, njun nalet pa je pri rezultatu 3:3 v prvem nizu ustavil dež. V nedeljo sta bolje nadaljevali Romunki Irina Bara in izjemno izkušena Monica Niculescu, ki sta prvi niz dobili s 6:4, in tako še enkrat več Slovenijo postavili v izjemno zahteven položaj.

Slovenki sta odgovorili v izjemnem slogu in drugi niz dobili s 6:2. V začetku tretjega niza je še enkrat več bolje kazalo Romunkam, ki sta si dvakrat priigrali ‘break’ prednosti, a tudi to ni bilo dovolj. Nepopustljivi Slovenki sta “na igrišču pustili srce” in po dveh urah in 44 minutah prišli do največje skupne zmage v karieri.

Zaključni turnir novembra letos

Uspeh slovenske izbrane vrste lahko postavimo ob bok rezultatu, ki je Slovenkam uspel leta 2003, ko so se naše predstavnice po zmagi nad Argentino prebile med najboljših 8 ekip na svetu. Takrat so slovensko reprezentanco v četrtfinalu v Portorožu zaustavile Rusinje. Tokratni zaključni turnir bo potekal od 7. do 12. novembra. Mesto na turnirju najboljših ekip na svetu so si ob Sloveniji priborile še Avstralija, Švica, Kanada, Češka, Francija, Nemčija, Italija, Kazahstan, Španija in ZDA, medtem ko je eno mesto še prosto za domačine oz. povabljence.

Pokal Billie Jean King, finale kvalifikacij, Koper

SLOVENIJA – ROMUNIJA 3:2

Petek:
Juvan – Bogdan 6 : 3, 3 : 6, 4 : 6
Zidanšek – Cristian 1 : 6, 6 : 4, 3 : 6

Sobota:
Zidanšek – Bogdan 3 : 6, 7 : 6(4), 7 : 5.
Juvan – Cristian 6 : 2, 6 : 4
Zidanšek/Juvan – Bara/Niculescu 4 : 6, 6 : 2, 6 : 4

FOTOGALERIJA (Vid Ponikvar/Sportida)

Več fotografij bo objavljenih tekom dneva.