Zgodba Novaka Đokovića odmeva v Avstraliji in po svetu, ne le športnem (zbirno)

Prvi igralec teniške lestvice Novak Đoković se je pritožil na odločitev avstralskih mejnih organov, da mu prekličejo vizo zaradi neveljavne zdravstvene izjeme za pogoj obveznega cepljenja, ki je zahtevan za vstop. Do zaslišanja na sodišču v ponedeljek ostaja v Avstraliji, v domovini pa je njegov primer sprožil burne reakcije in proteste.

Srbski teniški igralec, ki je v preteklosti javno podvomil o cepljenju, je pred tem osem ur preživel na mednarodnem letališču v Melbournu, kjer ga je sprva zaradi napačno izpolnjenega obrazca za vizo, nato pa zaradi preverjanja utemeljenosti posebne izjeme zadržala avstralska mejna policija.

Ta je v sredo zvečer po evropskem času dokončno zavrnila vstop prvega teniškega igralca sveta v državo. Đoković po njenih pojasnilih ni predstavil ustreznih dokazov o izpolnjevanju pogojev za vstop.

A Đoković še ni izgubil upanja, da bo po sodni poti lahko preprečil izgon iz države in tako nastopil na prvem turnirju za veliki slam letos, odprtem prvenstvu Avstralije, na katerem bi lovil rekordno 21. zmago na turnirjih velike četverice.

Đokovićevi odvetniki so se pritožili na odločitev mejnih organov. Sodnik v zadevi je odobril zahtevo njegovih odvetnikov za začasno zadržanje izgona, tako da bo teniški igralec lahko ostal v Melbournu do ponedeljka, ko je napovedano zaslišanje v zadevi. Đoković bo tako vsaj do ponedeljka ostal v posebnem hotelu za priseljence v Melbournu.

Đoković je pred tem razburil avstralsko javnost, ko je v torek na družbenih omrežjih po tednih ugibanja o njegovih načrtih za prihod v deželo tam spodaj napovedal, da je za pot pridobil posebno izjemo za pogoj obveznega cepljenja. To je v državi z več kot 90-odstotno precepljenostjo in izjemno strogimi omejitvami od začetka pandemije, ki se trenutno bori z največjim številom okužb z novim koronavirusom, sprožilo precej jeze.

Avstralski premier Scott Morrison je glede zavrnitve Đokovića na meji dejal, da teniški igralec ni predstavil ustreznih dokazov, ki bi mu omogočila izjemo. “Pravila so pravila in ne obstajajo posebni primeri,” je o tem povedal Morrison.

Proti njemu se je postavil tudi Rafael Nadal. Ta se je okužbi z novim koronavirusom vrnil na tekmovanja. Zmagovalec 20 turnirjev za grand slam, ki je bil prejšnji mesec pozitiven na novi koronavirus, je dejal, da je bil po okužbi zelo utrujen in je imel povišano telesno temperaturo.

Nadal je poudaril, da je pač treba upoštevati pravila in da bi si Srb prihranil veliko težav, če bi se cepil. “Razumljivo je, da ljudi v Avstraliji ta primer razburja, saj so sami morali veliko potrpeti med popolnimi zaprtji, nekateri se niso mogli niti vrniti domov,” je dejal Španec.

“Edino, kar lahko rečem, je to, da verjamem zdravnikom. Če oni rečejo, naj se cepimo, se pač moramo cepiti. Sam sem prebolel covid-19 in sem bil dvakrat cepljen. Če to narediš, potem ni težav z igranjem v Avstraliji. Mislim, da je svet dovolj trpel, da ne bi upoštevali pravil,” je še povedal Nadal.

Dogajanje v Avstraliji pa je poskrbelo tudi za izjemen odziv v njegovi domovini. V Beogradu ga je pred skupščino podprlo več tisoč navijačev, njegov oče Srđan pa je sina označil za veliko žrtev in zapornika Avstralije. Pred stavbo srbske skupščine se je popoldne zbralo več tisoč ljudi, ki so izrazili podporo Đokoviću v njegovem boju, da bi lahko vstopil v Avstralijo. Zborovanje je potekalo na pobudo njegove družine, zbrane je nagovoril tudi njegov oče.

“Novak je Srbija, on predstavlja svoboden svet. Hvala, ker ste prišli, da se bomo zanj skupaj borili,” je ob tem dejal njegov oče in napovedal, da se bodo protesti nadaljevali vsaj še v petek oziroma vse dotlej, dokler ne bo Novak Đoković dočakal rešitve.

Na novinarski konferenci je nato oče med drugim avstralsko dogajanje z njegovim sinom primerjal s križanjem Jezusa in dodal, da je “Novak luč na koncu predora in da se bo z njim in Srbijo boril celoten Balkan.”

Slavnega sodržavljana je podprla tudi srbska predsednica vlade Ana Brnabić. V pogovoru za Sky News je dejala, da sama in vsa Srbija stoji za Novakom, ter da se bo Srbija borila za to, da bi imel Đoković pri obravnavi primera enake pravice in obravnavo kot drugi športniki.

Po drugi strani pa je, kot je poročal BBC, podpredsednik avstralske vlade Barnaby Joyce dejal, da bi morali številko ena svetovnega tenisa izgnati iz države, če se bo izkazalo, da njegove navedbe o izjemah pri cepljenju pri vstopu v Avstralijo ne držijo. Dodal je še, da si “bogataši ne bi smeli domišljati, da lahko potujejo po svetu in mislijo, da so nad zakoni drugih držav.”