Za uvod pokala Bilie Jean King zmage za Kanado, Belgijo, Španijo in Češko

Pokal Billie Jean King, teniško tekmovanje, ki je nadomestilo nekdanji pokal Fed, se je v ponedeljek začelo s prvimi tekmami. V Pragi na zaključnem turnirju sodeluje 12 ekip, najboljše iz štirih predtekmovalnih skupin s po tremi članicami bodo napredovale v polfinale. Prvi dan so zmage slavile Kanada, Belgija, Španija in Češka.

To zaključno teniško tekmovanje ženskih ekip bi moralo biti sicer na sporedu že aprila v Budimpešti, a so ga zaradi koronske pandemije prestavili. Tako poteka šele v prvih dneh novembra, finale bo 6. novembra v dvorani O2 Arena.

V Pragi ne nastopajo vse najboljše igralke. Od članic prve deseterice lestvice WTA sta se za sodelovanje na tem turnirju odločili domačinka Barbora Krejčikova ter Švicarka s slovaškimi koreninami Belinda Benčič.

Francija, zmagovalka zadnje izdaje pokala Fed leta 2019, igra v skupini A z Rusijo in Kanado, v skupini B so Avstralija, Belorusija in Belgija, v skupini C ZDA, Slovaška in Španija, v skupini D pa Nemčija, Švica in gostiteljica Češka.

V ponedeljek se je tekmovanje začelo z zmago Belgije, ki je že po dvobojih posameznic vodila z 2:0, Belorusinje so med dvojicami le še ublažile poraz. Kanadčanke pa so tekmovanje zelo dobro začele in premagale branilko naslova Francijo z 2:1, potem ko je po izenačenih posamičnih dvobojih slavila dvojica Gabriela Dabrowski/Rebecca Marino.

V skupinah C in D je v prvih dvobojih odločal obračun dvojic. Španke so z 2:1 odpravile Slovaško, Čehinje pa z enakim izidom Nemčijo. Pri Španiji sta Sara Sorribes Tormo in Carla Suarez Navarro ugnali Viktorio Kuzmovo in Terezo Mihalikovo s 4:6, 6:2, 10:7, pri Češki pa sta bili v odločilni tekmi Lucie Hradecka in Katerina Siniakova boljši od Anna-Lene Friedsam in Jule Niemeier s 6:4, 6:7 (2), 10:8.

Danes bodo na sporedu dvoboji Avstralije in Belgije, Rusije in Kanade, Nemčije in Švice ter ZDA in Slovaške.

* Izidi:
– ponedeljek, 1. november:
– skupina A:
Francija – Kanada 1:2
Fiona Ferro – Francoise Abanda 6:4, 4:6, 4:6;
Alize Cornet – Rebecca Marino 6:4, 7:6 (5);
Clara Burel/Alize Cornet – Gabriela Dabrowski/Rebecca Marino 3:6, 6:7 (6);

– skupina B:
Belorusija – Belgija 1:2
Irina Šimanovič – Greet Minnen 2:6, 2:6;
Aliaksandra Sasnovič – Elise Mertens 2:6, 6:4, 2:6;
Vera Lapko/Aliaksandra Sasnovič – Kirsten Flipkens/Elise Mertens 6:4 (1), 6:3;

– skupina C:
Španija – Slovaška 2:1
Carla Suarez Navarro – Viktoria Kuzmova 2:6, 6:3, 3:6;
Sara Sorribes Tormo – Anna Karolina Schmiedlova 6:3, 3:6, 6:2;
Sara Sorribes Tormo/Carla Suarez Navarro – Viktoria Kuzmova/Tereza Mihalikova 4:6, 6:2, 10:7;

– skupina D:
Češka – Nemčija 2:1
Marketa Vondroušova – Andrea Petković 6:1, 6:3;
Barbora Krejčikova – Angelique Kerber 7:6 (5), 0:6, 4:6;
Lucie Hradecka/Katerina Siniakova – Anna-Lena Friedsam/Jule Niemeier 6:4, 6:7 (2), 10:8.